Utrujeni, prehitri in neprivezani

Sredi oktobra se je evropsko usklajenemu nadzoru tovornih vozil in avtobusov pridružila tudi Slovenija. Policisti so med 12. in 18. oktobrom skupno ugotovili 821 kršitev. Največkrat so bili vozniki neprivezani, utrujeni, prehitri, za volan so sedli tudi pod vplivom alkohola. Novogoriški policisti so pri kontroli 67 tovornih vozil ugotovili enajst kršitev.

Policisti so preverjali tudi, ali vozniki tovornjakov med vožnjo 
dovolj počivajo.
Policisti so preverjali tudi, ali vozniki tovornjakov med vožnjo dovolj počivajo. 

SEVERNA PRIMORSKA > Med 12. in 18. oktobrom so tudi policisti na območju Policijske uprave Nova Gorica izvajali poostrene aktivnosti evropsko usklajenega nadzora tovornih vozil in avtobusov. “Nadzor je bil usmerjen predvsem v preprečevanje in opozarjanje na najpogostejše kršitve,” je pojasnil Dean Božnik, tiskovni predstavnik novogoriške policijske uprave.

Šoferji pod drobnogledom

Pri voznikih tovornih vozil in avtobusov so ugotavljali kršitve prometnih pravil. Pozorni so bili na tehnično brezhibnost vozil in njihovo preobremenjenost, ustreznost listin ter morebitne manipulacije z zapisovalnimi napravami oziroma tahografi. Preverjali so, ali imajo pravilno pritrjen tovor, ali spoštujejo omejitev hitrosti in ali upoštevajo obvezne počitke in odmore. “Po podatkih Evropske komisije iz leta 2018 je utrujenost voznikov vzrok za približno 20 odstotkov nesreč, v katerih so udeležena tovorna vozila,” je še poudaril. Policisti so bili pozorni tudi na uporabo varnostnih pasov.

11 voznikov tovornjakov na severnem Primorskem ni vozilo po predpisih

Novogoriški policisti so med pregledom 67 tovornih vozil (med njimi je bilo 21 vozil, ki so bila registrirana v Sloveniji, 28 v Evropski uniji, preostanek pa v drugih državah) ugotovili enajst kršitev cestnoprometnih predpisov. Vozniki niso bili pripeti z varnostnim pasom, vozili so pod vplivom alkohola, nepravilno so zavarovali tovor, poleg tega pa so kršili tudi predpisane odmore in počitke ter na vozilo naložili več kot dovoljenih 12 ton.

Skupno so policisti v Sloveniji preverili 359 voznikov avtobusov, pri katerih so ugotovili 18 kršitev cestnoprometnih predpisov, in 5027 voznikov tovornjakov, ki so storili 803 kršitve. Najpogostejša kršitev pri voznikih avtobusov je bila prekoračen čas trajanja vožnje, pri voznikih tovornih vozil pa neuporaba varnostnega pasu, prevelika hitrost in preobremenjenost vozila.

Za večjo varnost na evropskih cestah

Akcija je bila usklajena s policijami drugih evropskih držav in jo koordinira Evropsko združenje prometnih policij ROADPOL. Z akcijo za večjo varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov so želeli na Agenciji za varnost prometa in policiji spodbuditi voznike k doslednejšemu spoštovanju prometnih predpisov in izboljšanju varnosti na evropskih cestah.

“Tovornega prometa je na cestah, predvsem pa na avtocestnem omrežju, vedno več, kar predstavlja velik problem za prometno varnost in nenazadnje tudi za obremenitev okolja, zato bomo tudi v prihodnje nadaljevali s podobnimi nadzori cestnega prometa,” so napovedali na policiji. Na agenciji pa ugotavljajo, da so vozniki tovornih vozil letos povzročili za 15 odstotkov manj prometnih nesreč v primerjavi z lanskim primerjalnim obdobjem, vozniki avtobusov pa so povzročili za polovico manj prometnih nesreč. “Utrujenost voznikov je pomemben dejavnik tveganja,” so sklenili na AVP.


Najbolj brano