“S plaketami in kipci ne moremo plačevati računov”

Na Srednje- in vzhodnoevropskem filmskem festivalu CinEast v Luksemburgu je film Zgodbe iz kostanjevih gozdov scenarista in režiserja Gregorja Božiča prejel nagrado kritikov, manjšinska koprodukcija Oče režiserja Srdana Golubovića pa posebno omembo.

Gregor Božič Foto: STA
Gregor Božič Foto: STA

LUKSEMBURG > Kot so sporoči iz Slovenskega filmskega centra (SFC), nagrado kritikov podeljuje novinarska žirija, ki je v svoji obrazložitvi zapisala, da jih je navdušil nadzor Gregorja Božiča nad vsemi vidiki Zgodb iz kostanjevih gozdov, “s toplo fotografijo, pa tudi s hipnotičnimi zvočnimi posnetki, ki nas potegnejo v atmosferski, zavajajoči svet filma, na meji med fikcijo in resničnostjo, sanjami in spominom”.

Režiser iz Nove Gorice je dejal, da je nagrada za celotno ustvarjalno ekipo veliko priznanje, a vpričo razmer, ki trenutno zadevajo domači film, se noben filmski ustvarjalec v Sloveniji nagrad ne more zares iskreno veseliti: “Navkljub priznanjem, ki jih prejemamo doma in v tujini, smo primorani razmišljati o tem, da bi se za preživetje ukvarjali s kakšno povsem drugo, nekulturno panogo. S plaketami in kipci ne moremo plačevati računov, niti načrtovati novih projektov.”

Slovensko-italijanska koprodukcija Zgodbe iz kostanjevih gozdov v produkciji Zavoda Nosorogi je nastajala v letih 2012-2019. Prvenec mladega režiserja Božiča in scenaristke ter producentke Marine Gumzi so na lanskem Festivalu slovenskega filma v Avditoriju Portorož nagradili z enajstimi vesnami, med drugim za najboljši film, režijo in najboljši film po izboru občinstva. Nedavno je prejel še novi mednarodni priznanji: nagrado žirije na film-skem festivalu v Nari na Japonskem in posebno omembo na 25. festivalu novega filma v Splitu.

Film, v katerem v glavnih vlogah igrajo Massimo De Francovich, Ivana Roščić, Giusi Merli, Tomi Janežič, Anita Kravos, Nataša Keser in Janez Škof, skozi lirični preplet podob iz sanj, prividov in spominov pripoveduje o razpadu majhne skupnosti na slovensko-italijanski meji po drugi svetovni vojni.

Oče tudi v Novi Gorici

Film Oče režiserja Srdana Golubovića si je prislužil posebno omembo. Koprodukcijo, ki je povezala Srbijo, Francijo, Nemčijo, Hrvaško, Bosno in Slovenijo, podpisuje tudi koproducent Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo. Scenarij sta napisala Srdan Golubović in Ognjen Sviličić. V filmu igrajo Goran Bogdan, Boris Isaković, Nada Šargin, Milica Janevski, Muharem Hamzić, Ajla Šantić, Vahid Džanković, Milan Marić in Nikola Rakočević. Zgodba, postavljena v manjše mesto v Srbiji, se začne, ko se ženska pred tovarno z dvema majhnima otrokoma zažge, ker možu Nikoli ne izplačajo preostalih plač in odpravnine.

Film je na letošnjem 70. Berlinalu v sekciji panorama prejel nagradi občinstva in ekumenske žirije, kmalu zatem na FESTu še nagrado fedeora in nagrado občinstva, igralec Bogdan pa nagrado za najboljšo igro. Sledila je še nagrada občinstva in za najboljšega igralca manjšinske koprodukcije na filmskem festivalu v Pulju, vmes pa se je uvrstil še v izbor za evropsko filmsko nagrado.

Pred kratkim je na filmskem festivalu v Tuzli prejel nagradi za najboljši film in najboljši scenarij ter glavno nagrado, zlato Antigono, na pravkar končanem filmskem festivalu v francoskem Montpellieru. Režiser Srdan Golubović je pred tremi tedni v Novi Gorici prejel letošnjo nagrado Darka Bratine, ki jo podeljuje goriški Kinoatelje.

Tako Zgodbe iz kostanjevih gozdov kakor Očeta je sofinanciral SFC.


Najbolj brano