Nobenega otroka ne bodo zavrnili

Starši, ki jim delodajalec ni mogel omogočiti dela na daljavo in nimajo nadomestnega varstva, so včeraj pripeljali otroke v nujno varstvo v vrtcih. A očitno je kar nekaj staršev našlo drugačno rešitev. Otrok je bilo manj, kot so jih sprva prijavili.

V nujnem varstvu je bilo včeraj še manj otrok, kot so sprva napovedali starši.
V nujnem varstvu je bilo včeraj še manj otrok, kot so sprva napovedali starši.  

PRIMORSKA > V novogoriški mestni občini so nujno varstvo za predšolske otroke organizirali v vrtcih v Novi Gorici, Solkanu, Šempasu, Dornberku in Braniku, po potrebi pa tudi v Čepovanu, kjer pa za zdaj starši niso javili, da bi potrebovali varstvo.

Nova Gorica: nujno varstvo tudi prihodnji teden

“Ta teden imamo v vrtcih nekaj več kot 70 otrok staršev, ki ne morejo drugače organizirati varstva,” je povedal novogoriški župan Klemen Miklavič, ki je pojasnil, da so se o modelu dogovorili s sodelujočimi vrtci in šolami, obenem pa sledili navodilom NIJZ in vlade. “Za nujno varstvo bomo poskrbeli tudi teden po počitnicah,” je napovedal. Deset šolarjev do petega razreda pa je v dnevnem varstvu v Mladinskem centru Nova Gorica. Glavnina otrok je v Novi Gorici. Od osmih enot sta odprti dve, in sicer centralna enota in Ciciban. “Pri nas je v teh dveh enotah 49 otrok, prišlo pa jih je manj, kot jih je bilo sprva prijavljenih, saj so očitno med vikendom uspeli zagotoviti varstvo. Nikogar nismo zavrnili in tudi ne bomo, če se bodo starši naknadno odločili, da potrebujejo varstvo,” je povedala ravnateljica Aja Trudn, ki je dodala, da so delo organizirali tako da so skupine ločene in da ni združevanja otrok. Za zdaj je kadra dovolj, če pa bi se število otrok povečalo ali bi vzgojiteljice začele zbolevati, bi že nastale težave.

Potrdilo delodajalca

Da potrebujejo nujno varstvo, starši dokažejo s potrdilom delodajalca ali s pisno izjavo, da jim delodajalec ne more omogočiti dela na daljavo. Starši morajo prav tako predložiti pisno izjavo, da je otrok zdrav in da v obdobju zadnjih desetih dni ni bil v stiku z okuženimi osebami.

Istra: 88 otrok v nujnem varstvu

V Istri so starši poslali v nujno varstvo, organiziranih v dežurnih enotah vrtcev, skupaj 88 otrok. V Kopru so starši v nujno varstvo resda prijavili 54 otrok, dejansko pa je dežurno enoto Ribica vrtca Koper obiskalo le 21 otrok. V Piranu je včeraj nujno varstvo potrebovalo 24 otrok, dežurne enote pa so organizirali v vseh štirih vrtčevskih zavodih - torej tako v Piranu, Luciji in pri OŠ Sečovlje kot v vrtcu La Coccinella.

Karantena v izolskem vrtcu

V Izoli so starši v nujno varstvo poslali 39 otrok, v enoti Školjka vrtca Mavrica pa se soočajo tudi z okužbo s covid-19. Zaradi stika z okuženo strokovno delavko je ena od vrtčevskih skupin v karanteni. Niti ankaranski vrtec ni prazen. Včeraj so vanj v nujno varstvo stopili štirje otroci, danes naj bi se jim pridružil še en otrok.

Kras, Brkini, Postojna: prišla manj kot desetina otrok

V Vrtcu Sežana, pod okrilje katerega sodijo enote v vseh štirih kraško-brkinskih občinah, je bilo včeraj 37 otrok, je povedala ravnateljica Radica Slavković. Trenutno imajo odprtih šest enot: v Komnu, Štanjelu, Sežani (enota Lehte), Divači, Senožečah in Hrpeljah. Sicer sežanske vrtce obiskuje dobrih tisoč otrok.

Precej višji obisk malčkov so včeraj beležili v ilirskobistriškem vrtcu Jožefe Maslo, ki ga obiskuje 252 otrok. Ravnateljica Ingrid Fatur je pojasnila, da so imeli napovedanih 25 otrok, a jih je včeraj prišlo 22, danes pa jih bo 18. “Verjetno imajo starši že napovedane dopuste ali druge oblike varstva, zato odstopanja v številu. Odprli smo štiri oddelke od 14, skrbno pazimo, da med njimi ni stikov, v skupini je do šest otrok,” je še dodala.

Zelo skrbno ravnajo tudi v postojnskem vrtcu, ki ga v petih enotah obiskuje 670 nadebudnežev, a od včeraj imajo odprto le enoto Pastirček, poudarja ravnateljica Elizabet Zgonc. V petek se se jim je napovedalo 30 otrok, a včeraj jih je bilo prisotnih 21, zanje skrbi devet strokovnih delavk. “Se pa čuti stisko staršev, ki jih skrbi, kako bo v prihodnjem tednu. Ta teden so se namreč lažje organizirali za varstvo, saj ima zaradi krompirjevih počitnic marsikdo dopust,” dodaja Zgončeva. V tem vrtcu se je v petek pojavila ena okužba med zaposlenimi, v soboto še ena, vse so ustrezno osamili. Okužbe v hrpeljskem in pivškem vrtcu pa so se umirile.


Najbolj brano