Ne več 12, ampak osem nadstropij

Najvišji neprofitni stolpič na območju Nad Dolinsko v Olmu ne bo imel 12 nadstropij, kot so prvotno načrtovali, temveč štiri manj. V osemnadstropnem bloku tako ne bo predvidenih 90 stanovanj, ampak 71. Ker bodo obenem nekoliko spremenili in prilagodili tudi razporeditev po nadstropjih, bodo na koncu v vsako nadstropje umestili po eno stanovanje več.

Čeprav so sprva načrtovali, da bo najvišji neprofitni stolpič imel 12 
nadstropij, so se zdaj odločili, da bodo štiri nadstropja “odrezali”. Foto: Protim
Čeprav so sprva načrtovali, da bo najvišji neprofitni stolpič imel 12 nadstropij, so se zdaj odločili, da bodo štiri nadstropja “odrezali”. Foto: Protim

KOPER > Čeprav je koprski javni stanovanjski sklad že dobil gradbeno dovoljenje za prvi neprofitni stolpič, ga bo treba zdaj spremeniti. Projektanti so že na delu.

Avtor: Protim

71

stanovanj bo v najvišjem stolpiču na območju Nad Dolinsko v Olmu

Objekt bo bolj skladen z arhitekturno krajino

V koprski občini so namreč ocenili, da bo znižanje višine objekta bolj skladno z arhitekturno krajino mesta. “Znižali bomo zgolj načrtovani objekt, ne pa tudi števila novih stanovanj, ki jih bosta koprski stanovanjski sklad in republiški stanovanjski sklad zgradila v prihodnjih letih,” zagotavljajo v občinski upravi.

Tudi novi direktor sklada Zlatko Kuštra miri, da sprememba ne bo ogrozila časovnice projekta in napoveduje, da bodo zadeve pokušali reševati vzporedno. “Projektanti bodo v nadstropja umestili nekoliko manjša trisobna stanovanja od prvotno predvidenih, poleg tega ima znižanje objekta tudi praktično prednost pri zagotavljanju parkirnih mest,” pojasnjuje.

Marca prihodnje leto začetek gradnje

Če bo šlo vse po načrtih, bodo blok začeli graditi marca prihodnje leto. V stanovanjski soseski Nad Dolinsko bodo štirje stolpiči, v katerih bo na voljo od 190 do 200 stanovanj. Občinski stanovanjski sklad se je za uresničitev povezal z republiškim. Dela bodo vseeno začeli po zdajšnjem gradbenem dovoljenju, kmalu bodo objavili razpis za izvajalca. Pri tem se nameravajo povezati z republiškim skladom, ki bo gradil sosednji stolpič, saj je najbolj smiselno, da se skupaj lotijo izdelave gradbene jame.

Naložba bo stala predvidoma devet milijonov evrov, saj so na račun znižanja bloka znesek oklestili za približno 1,5 milijona evrov. Kuštra pravi, da denar imajo: “Zagotoviti moramo 25 odstotkov lastnega denarja, ki ga imamo na računu, saj smo prodali nekaj svojih nepremičnin. Del bomo zagotovili še s posojilom republiškega sklada.”

Stanovanjski sklad vnovič prodaja prenovljene prostore, kamor so se vselili pred komaj dvema letoma.

Sklad spet prodaja svoje pisarne

Sicer pa stanovanjski sklad zopet prodaja svoje poslovne prostore, saj na dražbi marca zanje ni bilo zanimanja. Gre za 753 kvadratnih metrov velike nekdanje Istrabenzove pisarne v Zelenem parku, kamor se je sklad preselil marca pred dvema letoma. Morebitni kupci se bodo lahko zanje na dražbi potegovali 5. novembra, v skladu pa želijo iztržiti najmanj 1,180.000 evrov.

Če bo nepremičninski posel uspel, se bodo zaposleni iz sklada začasno, vsaj za dve leti, preselil v prostore nekdanje upravne enote na Trgu Brolo. Čeprav so stavbo pred leti nekoliko prenovili, pa so prostori vseeno dokaj dotrajani. V občini, ki je lastnica nepremičnine, se zavedajo, da bo prenova zaradi upoštevanja vseh kulturovarstvenih smernic zahtevna, dokumentacija za poseg pa še ni nared.


Najbolj brano