Razgibajmo družine!

Šport in rekreacija sta z vladnimi ukrepi proti širjenju novega koronavirusa zelo omejena. Prav aktualna zdravstvena kriza je čas, da nekatere meje premaknemo in ravnanja spremenimo tam, kjer imamo za to največ - ali skoraj vse - možnosti: v družini in med svojimi bližnjimi.

Organizirane vadbe v fitnesih in v dvoranah so se za otroke, mladino in rekreativce ustavile. Zapirajo se tudi zunanja igrišča. Zelo slabo bi bilo, če bi se zaradi strahu pred virusom kar zaprli v hiše. V vsaki družini ali skupini znancev iz neposredne soseščine mora sedaj nekdo prevzeti pobudo in skrbeti, da se bo rekreacija za vse generacije na prilagojen način v lastni režiji nadaljevala. Ne predajajmo se strahovom in malodušju ob nenehnem sledenju naraščajočih številk okuženih! Najnevarnejši kraj na svetu je postelja. V njej umre največ ljudi. Šport nam - tako kot kultura, zabava in druženje - seveda na v danem trenutku prilagojeno varen način - omogoča sprostitev, osredotočen družinski pogovor brez motenj elektronskih naprav, nam daje energijo in iztočnice za nove premisleke.

“Telovadnico v naravi za hojo, tek in razgibavanje imamo tudi primorski meščani na dosegu največ 20 minutne hoje.”

Na srečo na Primorskem ni človeških mravljišč, kjer bi se bilo v razmerah okužb nevarno prebiti že iz stanovanja v 50. nadstropju na ulico in po tem še 50 kilometrov daleč do prvega naravnega gozda. Telovadnico v naravi imamo tudi primorski meščani na dosegu največ 20-minutne hoje ali zelo kratke vožnje.

Hoja, tek in kolesarjenje po gozdnih poteh, povezani z družinskim pogovorom in z manjšim izborom vaj za gibljivost, nam bodo v teh dneh, ko se vse zapira, posebej dobro deli. Veliko študij je že dokazalo, da v tem času gibanje na prostem in izpostavljenost soncu spodbuja tvorbo vitamina D, ki povečuje odpornost organizma. Otroci bodo pogrešali igre z žogo. Tehniko njenega obvladovanja lahko v družinskem krogu vadimo na dvorišču ali parkirišču z improviziranim košem, golom ali odbojkarsko mrežo. Tudi obuditev znanja o družabnih gibalnih igrah bo dobrodošla.

Medtem bo morala naša oblast najti strategijo, po kateri bodo tako poklicni športniki kot delavci v rekreaciji in športu mladih v novih razmerah preživeli. Tudi od tega bosta odvisna blagostanje ali beda naše prihodnosti v z družbi z virusom, ki se ga, kot kaže, ne bomo kmalu otresli.


Preberite še


Najbolj brano