Applov novi četverec na pohodu

Apple je sredi meseca predstavil svoje letošnje štiri novince - osnovna modela iphone 12 mini in iphone 12 ter premijska iphone 12 pro in iphone 12 pro max. Osnovna 12-ica naj bi že v prvih 24 urah dosegla rekordno število naročil.

Iphone 12 pro v grafitni, srebrni, zlati in kovinsko modri barvni 
različici. Foto: Profimedia
Iphone 12 pro v grafitni, srebrni, zlati in kovinsko modri barvni različici. Foto: Profimedia

Tako po poročanju Anse zatrjuje analitik Ming-Chi Kuo iz družbe TF International Securities, ki pravi, da je Apple v prvih 24 urah predprodaje za osnovnega novinca iphone 12 prejel dva milijona naročil, kar je več kot za predhodni model iphone 11.

Vse štiri člane nove Applove linije iphonov imajo zaslon s tehnologijo OLED, poganja pa jih procesorski sistem a14-bionic s podporo 5G, ki je - tako zatrjujejo pri Applu - najbolj zmogljiv procesorski sistem za mobilnike na trgu, prvič pa so ga uporabili v letošnjem ipadu air.

Najmanjši in največji

Osnovna modela iphone 12 in iphone 12 mini se razlikujeta predvsem v velikosti ohišja in zaslona. Ta ima pri večjem diagonalo 6,1 palca, pri “miniju” pa 5,4 palca, s čimer ta postaja najmanjši vrhunski pametni telefon. Oba premoreta dvojni objektiv in imata v primerjavi s predhodno 11-ico boljše nočno zajemanje fotografij. Zaslonko glavnega objektiva so izboljšali na f/1,6 in uporabili sedem leč, zajem svetlobe naj bi tako bil 25-odstotno boljši. Oba modela po zaslugi tehnologije MagSafe podpirata tudi brezžično magnetno napajanje.

Letošnja Applova četverica je oblikovno usklajena. Po ostrih robovih ohišij in bolj ploskem dizajnu spominja na generaciji telefonov iphone 4 in iphone 5. Dražja “pro” modela se od osnovnih med drugim razlikujeta po bolj premijskih materialih. Medtem ko imata iphone 12 in iphone 12 mini prednjo in zadnjo stran iz stekla, stransko ohišje pa iz aluminija, imata pro napravi poleg steklenih stranic še stransko ohišje iz nerjavečega jekla. Model 12 pro max je z diagonalo 6,7 palca tudi največji iphone doslej. Kupci bodo lahko izbirali med grafitno, srebrno, zlato in kovinsko modro barvo. Apple je zaslone novih telefonov odel v posebno prevleko Ceramic Shield, s čimer je zagotovil še večjo odpornost na padce.

“Mini” 12-ica je s 5,4-palčno diagonalo najmanjši vrhunski pametni telefon. (Foto: Apple)

“Profi” fotografiranje

Glavne prednosti “pro” modelov je najti v foto in video zmogljivostih. Medtem ko osnovna modela premoreta dvojno hrbtno kamero in eno prednjo, imata profesionalni različici tri hrbtne kamere in eno prednjo z ločljivostjo 12 milijonov slikovnih točk, pri čemer model pro max razpolaga s 47 odstotkov večjim slikovnim tipalom. Ob tem imata vgrajeno tudi tehnologijo LiDAR za merjenje razdalje od tarče s pomočjo laserskih žarkov, kar bo pripomoglo k boljšemu ostrenju fotografij, boljšemu zajemu slike v temnem okolju in k boljši izkušnji v aplikacijah nadgrajene resničnosti. Pro modela imata poleg širokokotne in ultraširokokotne kamere še teleobjektiv z dvakratno oziroma 2,5-kratno povečavo slike.

Vsi modeli omogočajo snemanje videov pri ločljivosti 4K. Cenejša modela zmoreta frekvenco 30 sličic na sekundo, dražja pa 60 sličic na sekundo.

Prepoznava obraza in koronačas ne gresta z roko v roki

Prve kritike Applovih novincev se nanašajo na sistem odklepanja, saj nimajo tipala za prstne odtise, temveč je odklepanje možno le z vpisom kode in s prepoznavo obraza. Slednje je v času epidemije, ki terja nošenje zaščitnih mask, nekoliko nerodno.

Svetovna predprodaja modelov iphone 12 in iphone 12 pro se je začela 16. oktobra, od danes pa sta v redni prodaji. Za prvega se cene pri nas gibljejo od 960 do 1143 evrov, za drugega pa od 1230 do 1600 evrov za najzmogljivejšo različico. Modela 12 mini in 12 pro max bosta v predprodaji od 6. novembra, v redni prodaji pa 13. novembra.


Najbolj brano