Odpadno blato so pripeljali tudi v Lokev

Blato, na črno odloženo na zasebno zemljišče ob cesti med Divačo in Kozino, naj bi tam čakalo na nadaljnjo obdelavo, so pojasnili v podjetju, ki ga je dovažalo. Očitno pa to ni edina črna deponija mulja na Krasu; še ena se je že poleti pojavila v Lokvi, tam so blato kar zasuli.

Odpadno blato je poleti končalo tudi na zemljišču, ki je v lasti države, v Lokvi. Nato so blato zasuli.
Odpadno blato je poleti končalo tudi na zemljišču, ki je v lasti države, v Lokvi. Nato so blato zasuli.  

RODIK, LOKEV > Potem ko so se na zemljišču ob cesti med Divačo in Kozino (pri Rodiku) pojavili kupi črne snovi, domnevno blata iz čistilne naprave, je pred enim tednom policija pri odlaganju prestregla dva voznika tovornjakov. Delala sta za podjetje ML Surovine iz Ljubljane, kjer so pojasnili, kako so izbrali prav to zemljišče.

So nasedli zavajajočemu poslu?

“Kontaktirala nas je oseba in povedala, da bi rada blato iz čistilnih naprav uporabljala za proizvodnjo gnojila. Oseba je povedala, da ima zemljišče, da je lastnik in da zagotavlja, da smemo tam začasno skladiščiti blato za namen tega projekta,” je povedal Aljoša Alkhatib, direktor podjetja.

10

tovornjakov ali več odpadnega blata so “na črno” pripeljali na parcelo med Divačo in Kozino

Na zemljišču se je v približno dveh tednih znašlo veliko materiala, pripeljali so ga približno desetkrat. A v podjetju ML Surovine pravijo, da so oni pripeljali “izredno majhno količino”, blato pa so “deponirali na ozemlje gospoda, ki je z nami podpisal dogovor.”

Toda lastniki zemljišča niso o tem dogovoru nič vedeli in prav oni so obvestili inšpekcijo ter policijo. Alkhatib še pravi: “Če se bo izkazalo, da navedeni prostor ni za uporabo, kot nam je bilo prikazano, bomo blato odstranili na lastne stroške.” Medtem se je blato, ki ga je začel spirati dež, že razlezlo s kupov in začelo pronicati v tla.

V Lokvi so blatokar zasuli

Še ena podobna črna deponija se je pred nekaj meseci pojavila v Lokvi. Tja so v začetku julija na zemljišče, ki je v lasti Republike Slovenije, z njim pa upravlja Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov, pripeljali črn material (domačini so ocenili, da gre za mešanico gnoja, zemlje in blata iz čistilnih naprav), ki je zelo smrdel. Čez nekaj tednov so nato material zasuli z zemljo in tako je ostalo.

Po prijavi je inšpektorat za okolje in prostor sprožil postopek, ki pa še ni zaključen.


Najbolj brano