Mali pianisti in veliki klavirski poet

Mladi pianisti Glasbene šole Koper so za lanske 19. Klavirske dneve v Ljubljani oblikovali izviren projekt Chopin Incognito. Predstavili so zanimiv nabor manj znanih skladb, za katere je Frédéric Chopin (1810-1849) želel, da jih po njegovi smrti zažgejo.

Mladi pianisti Glasbene šole Koper so  z mentorji osvetlili manj znani del Chopinovega opusa.
Mladi pianisti Glasbene šole Koper so z mentorji osvetlili manj znani del Chopinovega opusa.  

Klavirski opus Frédérica Chopina je za vsakega pianista obvezno čtivo. Le redki izbrani obetavni mladi pianista pa se z mojstrstvom klavirske govorice romantičnega genija soočijo že v nižji glasbeni šoli, saj so interpretacije njegovih skladb zaradi posebnega stila, tona, barve zelo zahtevne. Ob lanski 170. obletnici smrti poljsko-francoskega poeta klavirja sta Selma Chicco Hajdin in Nelfi Paliska, klavirska pedagoga v Glasbeni šoli Koper, v razkošnem Chopinovem opusu poiskala doslej redko izvajane skladbe: “Pripravili smo nabor enajstih, o katerih skladatelj ni imel dobrega mnenja, ker niso bile dovolj tehtno napisane in se jih je celo sramoval. To so namreč dela, ki so nastajala v obdobju, ko je študiral na srednji šoli, ali pa jih je napisal že kot otrok, ko je šele raziskoval glasbeni svet. Po skladateljevi smrti so jih njegovi prijatelji shranili, hkrati pa še dodatno brskali po arhivih družin aristokracije, da bi lahko poiskali še kakšne rokopise. Čeprav so te miniature odraz mladega Chopina, Chopina v nastajanju, in jih ne moremo primerjati z velikimi baladami ali sonatami, pa je v njih moč poiskati tudi že kasnejšo skladateljevo globino in njegove harmonije. Prav slednje nas je najbolj pritegnilo in zato so nam bile te skladbe prav tako zanimive kot njegova druga dela,” je povedala Selma Chicco Hadin.

Skrivnostni, še neznani Chopinov opus so ob mentorstvu klavirskih pedagoginj Daniele Masliuk, Aleksander Češnjevar Glavina, Vesne Zuppin, Nuše Gregorič, Valentine Češnjevar in Selme Chicco Hajdin uspešno raziskovali Christina Medica, Sofia Masliuk, Elizaveta Ilienko, Ema Hladnić, Tina Turk, Lisa Garcia, Vid Božič, Vittoria Blasig, Maj Šturm Leban in Alina Cattherine Reid.

Chopin Incognito drevi še na radiu

V rubriki Primorski glasbeni talenti, ki jo pripravljamo v sodelovanju z Radiem Koper, predstavljamo mlade primorske glasbenike, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in dosegajo opazne uspehe doma in na tujem. V tokratni istoimenski rubriki, ki bo v oddaji Glasbeni abonma na sporedu drevi ob 20. uri, bodo predstavili projekt Chopin Incognito, ki so ga pripravili mladi pianisti Glasbene šole Koper.

Projekt Chopin Incognito so mladi koprski pianisti zelo uspešno predstavili v Kopru, Novi Gorici in Ljubljani. “Glasbena šola Koper nas redno na Slovenskih klavirskih dneh prijetno preseneča s svojimi projekti, in tako je bilo tudi letos, ko so nam v poslušanje ponudili zanimiv izbor skladb Frédérica Chopina, skladb, ki jih doslej skoraj nihče ni poznal. To je bil resnično zanimiv in tudi vrhunsko izveden projekt,” je ob zaključku lanskih 19. Klavirskih dni v Ljubljani povedal Primož Mavrič, predsednik Društva klavirskih pedagogov Slovenije Epta.

Žal zaradi trenutnih zdravstvenih razmer in strogih ukrepov pri izvajanju kulturnih prireditev za zajezitev širjenja okužb s koronavirusom odpadejo letošnji jubilejni 20. Klavirskih dnevi, ki bi morali zazveneti v Piranu 13. in 14. novembra, letos pod skupnim naslovom Narava navdihuje, ob 250. obletnici rojstva Ludwiga van Beethovna.

TATJANA GREGORIČ, Radio Koper


Najbolj brano