V Kopru še 143.000 evrov za novoletne okraske med policijsko uro

Ne glede na čase, ki jih piše novi koronavirus in nas pošilja v osamo policijske ure, bodo istrske občine kmalu dajale prazničen videz. Iz skladišč bodo potegnile stare okraske, obenem pa kupile nekaj novih. Največ bo zanje odštela koprska občina, ki ima v lasti že za domala milijon evrov okrasja, najbolj skromna pa ostaja ankaranska.

Novoletna okrasitev bo v Kopru zasvetila 28. novembra.  Foto: Tomaž Primožič/FPA
Novoletna okrasitev bo v Kopru zasvetila 28. novembra.  Foto: Tomaž Primožič/FPA

ISTRA > Čeprav se zdi, da ima koprska občina več kot dovolj novoletnega okrasja, se je letos odločila, da bo dokupila še nekaj elementov. Zanje bo plačala 143.000 evrov, na razpisu pa je bilo znova uspešno le podjetje MK Illumination.

Poleg nakupa luči še 150.000 evrov za montiranje

Prihodnji teden se bodo začela pripravljalna dela za namestitev novoletne okrasitve, pravijo v koprski občini, postavitev vseh elementov pa bo trajala približno mesec dni. Med drugim nas bo na Ukmarjevem trgu pričakal Božiček, na Prešernovem pa svetleče krogle in verige ter napis “Jaz ljubim Koper”.

143.000

evrov je Koper odštel za novo okrasje

150.000

evrov bosta stali montaža in demontaža

“Kot smo napovedali že ob začetku projekta nove novoletne svetlobne okrasitve mesta Koper, bomo vsakoletno okrasitev nadgrajevali in smiselno dopolnjevali ter jo prilagodili programu in vsebinam,” na naše vprašanje, zakaj v covid časih, ki jih zaznamuje še policijska ura, občina kupuje dodatne novoletne okraske, pravi Marina Jelen iz kabineta koprskega župana Aleša Bržana.

Z novimi, 143.000 evrov vrednimi okraski, bodo osvetlili tudi Kardeljevo ploščad in del Pristaniške ulice, ki v preteklih letih ni bil okrašen. Vsi okraski so v lasti občine, najetih svetlobnih elementov nimajo.

121.000

evrov bodo letos Pirančani plačali za okrasitev, montažo in skladiščenje

Dodajmo, da je koprska občina v letu 2018 za nakup novoletnih okraskov namenila 660.874,71 evrov, dodatnih 243.346,4 evrov pa še v letih 2019 in 2020. Za montiranje in odstranjevanje okraskov bo podjetje MK Illumination prejelo še 150.000 evrov.

Piran s štiriletno pogodbo

Občina Piran je lani z družbo Javna razsvetljava Ljubljana sklenila štiriletno pogodbo za okrasitev občine, resda večinoma Pirana in Portoroža, vredno skoraj 561.000 evrov.

10.000

evrov bo Izola mogoče plačala za nakup novega novoletnega okrasja

35.000

evrov pa stanejo okrasitev, montaža in skladiščenje

Pogodba vsebuje dobavo, montažo in skladiščenje okraskov. Letošnja postavitev bo stala 121.890 evrov, v sklopu okrasitve pa bo Javna razsvetljava Ljubljana dobavila, postavila in okrasila tudi jelko. “Jelka bo po velikosti podobna lanski, preden jo bodo posekali, pa jo bodo pokazali občinskim službam, ki bodo potrdile želeno obliko in višino,” dodaja Bruno Kuzmin iz kabineta piranskega župana Đenia Zadkovića.

Če se spomnimo, je bila lanska, 15 metrov visoka jelka med prevozom poškodovana, ko so jo postavili na Tartinijev trg, pa je njena klavrna podoba vznejevoljila Pirančane. Županu ni preostalo drugega, kot da zahteva dobavo lepše jelke.

Pred dvema letoma so z okraševanjem začeli že 1. oktobra

Čeprav se nam zdi, da je sredina oktobra še prezgodaj za začetek novoletnega okraševanja mest, je bil Koper pred leti v tem času že okrašen. Pred dvema letoma je namreč tedanji župan Boris Popovič s postavitvijo nekaterih okrasnih elementov začel že 1. oktobra.

Mogoče 10.000 evrov za nove izolske lučke

Izola je v proračunu za nakup novih okraskov namenila 10.000 evrov, vendar v občini še ne vedo, ali bodo nakup - za občino to počne podjetje Blunet iz Izole - tudi dejansko opravili. “Letošnja novoletna okrasitev bo podobna lanski. Načrtujemo dodatno okrasitev dela Prešernove ceste, od krožišča pri Avtokampu Jadranka do Kajuhove ulice,” pravi Martina Miklavčič Šumanski iz kabineta izolskega župana Danila Markočiča. Ker gre za naročilo male vrednosti, javnega razpisa izolska občina ni objavila.

Novoletna okrasitev pa prinaša še druge stroške, in sicer postavitev in odstranitev prazničnih luči, okrasitev parka Pietro Coppo, nabavo, postavitev in odstranitev jelke ter zamenjavo poškodovanih okraskov. Ta opravila izolsko občino stanejo 35.000 evrov na leto.

V Ankaranu brez novih nakupov

Najmanjša istrska občina bo letos okrašena tako kot lani. Na zelenici in pred Domom družbenih dejavnosti v Bevkovi ulici bo postavljena lesena silhueta jelke, kraj pa bo okrašen z okraski iz večinoma naravnih materialov.

“Občina je okraske kupila že pred štirimi leti in zaenkrat ne načrtujemo nakupa novih novoletnih okraskov,” ankaransko zgodbo oriše Anita Cek, vodja kabineta župana Gregorja Strmčnika.


Najbolj brano