Drugi val ne sme pogasiti žerjavice

Da se vsega ne more preseliti na splet, saj ne more vse biti virtualno, je pred nekaj dnevi v intervjuju za naš časopis ugotavljal kantavtor Drago Mislej - Mef. In le kdo bi mu lahko oporekal?

A vendarle vse novice z današnje kulturne strani poročajo o dogodkih, ki so se ali pa se še bodo preselili na splet - tam bomo lahko drevi spremljali simpozij o velikem italijanskem pravljičarju Gianniju Rodariju, kasneje filmski festival Liffe, obiskali Slovenski knjižni sejem ... bojda bo jutri tam celo koncert Tabujev, ki bodo v okviru prejšnji teden šele začetega cikla Šelestenje nastopili v (očitno prazni) dvorani Sv. Frančiška.

Asociacija ob vnovični oziroma prvi pravi selitvi kulture na splet je pravzaprav potreba po vzdrževanju žerjavice.

Tudi današnja priloga treh primorskih gledališč Tantadruj, ki v našem časopisu in v Primorskem dnevniku izhaja tretjo sezono, je tik pred zdajci doživela spremembe. Umaknili smo napovedi dogodkov, ki so se še prejšnji teden zdeli povsem izvedljivi, od včeraj niso več. Ni je več medosebne razdalje v zaprtih prostorih, ki bi bila po mnenju stroke in politike dovolj varna.

Ko so gledališča spomladi zaprla svoja vrata, so se mnoga odločila, da so vsaj posnetke preteklih predstav predvajala prek spleta. Koprsko je nekaj predstav celo odigralo kar prek aplikacije zoom. A vse to, smo takrat ugotavljali, je bilo zgolj gašenje požara, nekakšen premostitveni ukrep, da bi laže preživeli do trenutka, ko bo vse po starem. Tega trenutka (še) ni.

Če smo aprila govorili o gašenju požara, je asociacija ob vnovični oziroma prvi pravi selitvi kulture na splet pravzaprav potreba po vzdrževanju žerjavice. Poskus, da bi ohranili tlenje, zanimanje za umetnost in zavedanje, da je nepogrešljiva.

Te dni lahko ustvarjalce podpremo podobno, kakor smo jih imeli možnost v preteklosti, v časih, ko bi sedanje razmere vsak od nas označil za znanstveno fantastiko. Med čakanjem na dneve, ko bo vse to za nami - kajti ne preostane nam drugega, kakor da v to vdano verjamemo -, lahko po spletu nabavimo knjigo, ploščo, kupimo vstopnico za projekcijo filma ali za petkov prenos koncerta skupine Torul iz Kina Šiška ali pač Billie Eilish. Vsak po svojih zmožnostih. Če kdaj, potem je prav zdaj skrajni čas, da zastojnkarstvo zamenjata spoštovanje in prava, ne le deklarativna solidarnost z ustvarjalci. Če res drži, da nas brez kulture in umetnosti ni ...


Preberite še


Najbolj brano