Virus se ne poslavlja, a na pomoč prihajajo Butalci

V koprskem gledališču so odpovedali vse uprizoritve Obutega mačka, ki je po obisku zdravstvene inšpektorice odpadel že v torek. Danes ob 10.30 bodo v abonmajskem programu ponovili Butalce. V Mariboru pa so se odločili, da zaradi poslabšanja epidemioloških razmer osrednji del 55. festivala Borštnikovo srečanje s tekmovalnim programom prestavijo na prihodnje leto.

 V veliki dvorani koprskega gledališča je na voljo samo še petina sedišč.  Foto: Andraž Gombač
V veliki dvorani koprskega gledališča je na voljo samo še petina sedišč.  Foto: Andraž Gombač

KOPER, MARIBOR > V veliki dvorani Gledališča Koper je v neljubih virusnih razmerah na voljo le petina sedišč. Večina ni prelepljena s trakovi ali strogimi napisi, ampak že zasedena: na pobudo režiserja Jake Ivanca so parter poselili z obiskovalci, izrezanimi iz lepenke. Narisal jih je Matej Kocjan - Koco, stripar, ilustrator in likovni pedagog na koprski umetniški gimnaziji, ki je na četrtkovem srečanju z novinarji spomnil, da je podobno zamisel že predlani pod naslovom Publika zagotovljena udejanjil Marko Brecelj. “Takrat je bil to duhovit koncept, ki je dogodku dajal vsaj videz obiskanosti, zdaj pa so glavni razlog za to potezo zdravstvene razmere, vsak dan slabša epidemiološka slika,” je pojasnil Koco in dodal, da je obiskovalce narisal kot “konzumente popkulture”. Upodobil je tako odrasle kakor otroke, v izrazih pa je v slogu “Cinema Paradiso” ujel “odzivno publiko”, ki pozorno spremlja predstavo: nekateri gledalci in gledalke izražajo veselje, drugi strah, tretji začudenje, zajeta je široka paleta čustev. “Izdelani so v črno-beli stripovski tehniki, ki mi je blizu. Na voljo sem imel malo časa, zato nisem mogel komplicirati in preizkušati več možnosti, ampak mislim, da se je že v prvem in edinem poskusu posrečilo,” je še dejal avtor.

Spet na splet?

Zadovoljni so tudi v gledališču, četudi bi seveda raje videli zares zapolnjeno dvorano. Narisane ploščate obiskovalce si bodo danes ob 10.30 od blizu ogledali še otroci na ponovitvi Butalcev Frana Milčinskega, ki jih je pred devetimi leti na koprski oder postavil režiser Jaka Ivanc. V abonmaju Mavrična ribica so nameravali igrati Obutega mačkaAndreja Rozmana - Roze v režiji Vita Tauferja in koprodukciji s Slovenskim mladinskim gledališčem. A so ga z repertoarja umaknili po torkovem obisku zdravstvene inšpektorice. Potem ko je ugotovila kršitve predpisov NIJZ, je prepovedala predstavo, v gledališču pa so odpovedali tudi naslednje načrtovane ponovitve s koprsko premiero vred, o čemer smo že poročali. “Predstave iz finančnih in terminskih razlogov,” je pojasnila direktorica gledališča Katja Pegan. Šolam so ponudili štiri nadomestne predstave: Kekca, Butalce, Lepo je biti Koprčan in Od tišine do glasbe. Zatem pa je prišlo še obvestilo o ukrepu šolanja od doma, ki je še zapletlo usklajevanje. “Spet ne vemo, kaj in kako bomo delali naslednji teden,” pravi Katja Pegan. “Festival za mularijo Pri svetilniku smo podaljšali, trajal bo, dokler si predstav ne ogledajo vsi prijavljeni otroci. Gledališče jim predstavljamo tudi v brezplačnih izvodih nove knjižice. Če bo potrebno, se bomo spet preselili na splet, tam bomo imeli gledališke učne ure, pri katerih so med prvim valom epidemije sodelovali tudi zunaj Primorske.”

V dneh strahu in negotovosti beležijo upad abonmajev - lani so jih prodali 1179, letos pa 680.

Odpovedi predstav

Gledališča iz neprimorskih regij so že odpovedala vse predstave do nadaljnjega. Na predlog kolegija direktorjev slovenskih gledališč so tudi osrednji del 55. festivala Borštnikovo srečanje s tekmovalnim programom prestavili na prihodnje leto. Sinoči so v mariborskem gledališču uprizorili otvoritveno predstavo Plameneča voda z Reke, Borštnikov prstan za življenjsko delo je prejel igralec Peter Boštjančič, več pa sledi ... v prijaznejših časih.  


Najbolj brano