Covid-19 zaprl občino

Zaradi okužbe nekaj zaposlenih na občini z virusom covid-19 je od včeraj zaprta občinska stavba v Ilirski Bistrici. Po neuradnih informacijah naj bi stavbo zaprli zaradi treh oziroma štirih obolelih za virusom. Do kdaj bo dostop do občine omejen, ni znano, na spletni strani občine o zaprtju ni napisanega ničesar.

Stavba ilirskobistriške občine je bila včeraj zaradi okužb med 
zaposlenimi za občane zaprta. Do kdaj bo tako,  ni znano.
Stavba ilirskobistriške občine je bila včeraj zaradi okužb med zaposlenimi za občane zaprta. Do kdaj bo tako, ni znano.  

ILIRSKA BISTRICA > “Stranke obveščamo, da bo zaradi okužbe med zaposlenimi z nalezljivo boleznijo Sars-CoV-2 poslovanje in izvajanje nalog občine Ilirska Bistrica začasno onemogočeno. Stranke pozivamo, da storitve opravijo pisno oziroma po elektronski pošti. V nujnih primerih lahko za dodatne informacije pokličete na telefonsko številko 05-71 41 361.”

Takšno obvestilo ilirskobistriške občine s podpisom župana Emila Rojca je včeraj na vratih občinske stavbe v Ilirski Bistrici pričakalo občane, ki so imeli na občini takšne ali drugačne opravke.

Oboleli zaposleni

Na občini naj bi sicer za virusom zbolelo nekaj zaposlenih, neuradno tri do štiri osebe, kar naj bi tudi botrovalo zaprtju stavbe. Do kdaj bo občinska stavba zaprta, (še) ni znano.

Ko se je občina v prvem valu koronavirusa v drugi polovici letošnjega marca znašla v podobni situaciji - takrat je bil okužen eden od zaposlenih na občini - so občinsko stavbo razkužili, vsi občinski delavci razen nujno potrebnih so ostali doma, delo občine pa je bilo omejeno na najnujnejše.

O tem, kaj bo občina storila tokrat, svojih občanov ni uradno obvestila. Tudi ne pristojnih državnih institucij, česar pa po zakonu nitni dolžna. “Občinski organi so v svojih dejanjih samostojni, zato o tem državnih organov niso dolžni obveščati, razen če predpis tako izrecno ne določa. Zakon o dostopu informacij javnega značaja takšne obveznosti ne določa,” so sporočili z ministrstva za javno upravo.

Brez obvestila na občinski spletni strani

So pa na ministrstvu za javno upravo opozorili, da bi morala občina občane o zaprtju stavbe obvestiti tudi prek spleta, ne le z obvestilom na vratih. Konkretneje - zakon o dostopu do informaciji javnega značaja obvezuje javne organe, da na spletu (na uradnih spletnih straneh) objavijo vse pomembne informacije, vsa pomembna gradiva in informacije o svoji dejavnosti, so opomnili na ministrstvu za javno upravo. Še konkretneje - omenjeni zakon zavezuje župana, da obvestilo o omejitvah objavi tudi na spletni strani občine.

Obvestila o zaprtju občinske stavbe pa na spletni strani ilirskobistriške občine včeraj do poznega popoldneva nismo našli. Je pa župan Emil Rojc obvestilo, ki je izobešeno na vratih občinske stavbe, objavil na svojem facebook profilu.


Najbolj brano