Bone bi lahko podaljšali za leto dni

Peti protikorona paket (PKP5) podaljšuje veljavnost nekaterih ukrepov za lajšanje posledic epidemije in jim dodaja nove, kot na primer višje nadomestilo plače za starše otrok, ki jim je odrejena karantena, ali pa temeljni dohodek za samozaposlene. V opoziciji opozarjajo, da so v PKP5 tudi ukrepi, ki z epidemijo nimajo opraviti. Nasprotujejo predvsem rešitvam, ki po njihovem vodijo v privatizacijo zdravstva.

Janez Cigler Kralj je pojasnil, da želi vlada izkoristiti vse zmogljivosti za skrajševanje čakalnih vrst.   Foto: STA
Janez Cigler Kralj je pojasnil, da želi vlada izkoristiti vse zmogljivosti za skrajševanje čakalnih vrst.  Foto: STA

LJUBLJANA > Ukrep, ki ga je vladna koalicija dodala šele včeraj, je možnost podaljšanja unovčevanja turističnih bonov. Kot je povedal minister za delo Janez Cigler Kralj, bo zakon to podaljšanje omogočal, vlada pa se bo decembra odločila, ali je to potrebno. “Vlada se bo lahko s sklepom odločila in podaljšala veljavnost bona za eno leto,” je pojasnil.

Temeljni dohodek vsaj do novega leta

Večina ukrepov iz PKP5, ki ga je včeraj potrdil DZ, bo v veljavi od 1. oktobra do novega leta. Že od septembra naprej pa bo veljalo višje nadomestilo za starše, ki zaradi varstva otroka, ki mu je bila odrejena karantena, niso mogli na delo. Gre za starše otrok do vključno petega razreda osnovne šole, ter za starše otrok s posebnimi potrebami. Do zdaj so ti starši prejemali 50 odstotkov nadomestila plače, po novem bodo dobili 80 odstotkov. Nadomestila za čas karantene do delodajalcem še naprej plačevala država.

Prostovoljno cepljenje proti gripi bo letos brezplačno za vse državljane.

S PKP5 se podaljšuje ukrep čakanja na delo doma za vse panoge, ki izkazujejo upad prihodkov za vsaj 20 odstotkov glede na leto 2019. Država se je odločila tudi za ponovno uvedbo mesečega temeljnega dohodka za samozaposlene in mikro podjetja, ki so se jim prihodki v primerjavi z lani zmanjšali za vsaj 20 odstotkov. Upravičeni bodo do 1100 evrov mesečnega temeljnega dohodka oziroma do 700 evrov, če so kulturni ustvarjalci, ki jim prispevke za socialno varnost plačuje država. Upravičenci bi v primeru odrejene karantene dobili 250 evrov nadomestila za čas karantene. Ta dva ukrepa bosta veljala do novega leta z možnostjo podaljšanja še za šest mesecev.

Prepir zaradi Tankovega vodenja seje
Poslanci LMŠ, SD, Levice in SAB so se odločili, da ne bodo sodelovali na sejah, ki jih bo vodil podpredsednik DZ Jože Tanko (SDS). Pripombe, ki jih je Jože Tanko z mesta predsedujočega izrekel po predstavitvi stališč poslanskih skupin LMŠ in Levica, v opoziciji razumejo kot kršenje poslovnika, nedopustno komentiranje in posmehovanje poslanskim skupinam, ki so kritične do vlade. Ravno dan pred sejo so se na internem sestanku zmenili, da predsedujoči na sejah DZ in delovnih teles ne bodo komentirali stališč poslancev in poslanskih skupin, so opozorili. Tanko je po predstavitvi stališča poslanske skupine LMŠ Jerci Korče navrgel: “Ravno vsega, kar menite o Marjanu Šarcu ni bilo treba povedati. Bi lahko prihranili za kakšen interni sestanek.” Primoža Siterja, ki je predstavitev stališča Levice končal z besedami, da je to, kar je zapisano v PKP5 “nepregledno, nejasno, nekonsistentno in dodajam pokvarjeno, zahrbtno, škodljivo, pač janšizem,” pa je Tanko opozoril in mu izrekel opomin. Iz opozicije se je usul plaz očitkov, da se posmehuje in komentira stališča poslanskih skupin, ki so kritične do vlade, kar da ni prvič. Tanko je vztrajal, da je interveniral, ker da se poslanca v predstavitvah nista držala vsebine obravnavanega zakona. Konflikt se je razrasel do te mere, da so poslanci opozicije, po tistem, ko jim Tanko ni hotel več dajati pravice do postopkovnih predlogov, zapustili dvorano, dokler je sejo vodil on, in svojo odsotnost napovedali tudi v bodoče.

Dodatki za najbolj izpostavljene delavce

Med ukrepi iz PKP5 je tudi nagrajevanje v višini 20 odstotkov urne postavke osnovne plače za tiste delavce, ki bi bili zaradi reševanja kadrovskih stisk začasno prerazporejeni na delo v drug socialnovarstveni zavod. Zaposleni v zdravstvu in socialnem varstvu, ki delajo z okuženimi ali potencialno okuženimi, bodo dobili dodatek v višini 30 odstotkov urne postavke osnovne plače.

Delavec bo lahko ostal tri dni v bolniškem staležu brez obiska zdravnika. Ta ukrep bo začel veljati z novim letom, delavec pa ga bo lahko uporabil enkrat letno.

Krinka za privatizacijo zdravstva?

PKP5 omogoča objavo razpisa za skrajševanje čakalnih vrst v zdravstvu. Na razpis se bodo lahko prijavili tudi zasebniki. Ta rešitev je za opozicijo najbolj sporna. “Takšna rešitev skrajševanja čakalnih vrst v zdravstvu predstavlja jasne namere vlade za tako želeno privatizacijo zdravstvene dejavnosti,” je opozorila Bojana Muršič (SD). V Levici opozarjajo, da se bo javni denar prelil v zasebne žepe, za državljane pa se ne bo spremenilo nič. V SAB so pozvali, naj država z javnim denarjem najprej zapolni zmogljivosti javnih zdravstvenih zavodov.

Po pojasnilih ministra Cigler Kralja želi vlada izkoristiti vse razpoložljive zmogljivosti v zdravstvu. “Če s sedanjimi rešitvami, ko se je v sistem le dodajal denar, nismo dosegli bistvenih premikov pri odpravi čakalnih dob, pač pa so se še podaljšale, bi bilo neumno pričakovati, da z istim manevrom lahko dobimo boljšo rešitev,” je dejal.

Staršem predšolskih otrok za čas, ko so otroci v karanteni, ne bo treba plačati vrtca.

Tudi za LMŠ so rešitve, ki po njihovem vodijo v privatizacijo zdravstva, le ena od spornih točk PKP5, ki po njihovem pod krinko boja z epidemijo spreminjajo družbo. Jerca Korče je kot primera vnašanja zmede in mrcvarjenja pravnega reda izpostavila še razveljavitev zakona o enotni ceni knjig ter možnost vstopa inšpekcije v zasebne prostore. “Zakaj se naseda krinki intervencije pri vsebinah, ki niso interventne, ki kršijo ustavo?” je vprašala.

Državni zbor je sicer na koncu seje za novega ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano imenoval Jožeta Podgorška.


Najbolj brano