Virus piše tudi nešportna pravila

Kakšen je bil začetek jeseni v odnosu do novega koronavirusa, ki tako ali drugače vpliva na vse pore življenja? V športnem žargonu bi ga lahko označili kot rekordnega. Žal padajo neslavni rekordi. V Sloveniji so v torek zabeležili več kot 700 pozitivnih primerov na covid-19 oziroma 14,4 odstotka vseh opravljenih testov. Včeraj je vlada sprejela nove ukrepe za zajezitev trdovratnega virusa, ki mu je treba priznati vztrajnost in nepredvidljivost.

Čarobnega napitka oziroma cepiva, s katerim bi se ga znebili, še ni na vidiku, zato se je treba posluževati instrumentov, ki so na voljo. Težava je v tem, ker posegajo v samo tkivo družbe, ki naj bi bila v osnovi odprta in povezana. Pri tem ne gre le za pretok informacij, ki ga omogoča sodobna tehnologija, pač pa tudi za medosebne odnose, v skrajnem primeru tudi človekove pravice.

Zdravje je seveda na prvem mestu, a virus ima tudi druge stranske učinke, ki jih spoznavamo v koronskem letu 2020.

Zdravje je seveda na prvem mestu, a virus ima tudi druge stranske učinke, ki jih spoznavamo v koronskem letu 2020. Posredno se z njim soočajo vsi posamezniki v družbi, od najmlajših do najstarejših, od revnih do bogatih, od obstrancev do vplivnežev. Posledice so različne, sukajo se med neznatnimi in usodnimi, odvisno seveda iz katerega zornega kota gledamo nanje in kako nas vse skupaj (pri)zadevajo.

Ne vemo še kako bo virus vplival na razplet ameriških volitev oziroma na ponovno izvolitev Donalda Trumpa. Nejasno je tudi, ali bo Juventus na koncu pogrešal zadetke Cristiana Ronalda v boju za lovorike. Življenje gre naprej navkljub virusu, ki pa utegne odločati o zmagovalcih in poražencih. Športniki pač nimajo možnosti, da bi delo lahko opravljali od doma ali bi zamujeno nadomestili kasneje ob drugi priložnosti.

Virus ima oziroma so mu dodelili neverjetno moč izločanja. Za športnike, ki neredko tekmujejo poškodovani ali bolni, lahko pozitiven test na novi koronavirus, ne krive ne dolžne, pomeni predčasen konec tekmovanj. Si predstavljate, da bi se Tadej Pogačar ali Primož Roglič na takšen način morala posloviti od boja za rumeno majico na kolesarski dirki po Franciji? Nekoč so kolesarje preventivno ustavljali zaradi čezmernega števila rdečih krvničk, ki bi lahko napeljevalo na zlorabo nedovoljenih učinkovin. Zdaj je dovolj že pozitiven test na novi koronavirus, ki je močno zamajal tudi športne temelje.


Preberite še


Najbolj brano