Redarji med nabiralci kostanja tudi ob sobotah in nedeljah

“Ob vikendih je invazija nabiralcev strašna. Saj če nekdo nabere kilogram kostanja za svojo rabo, nič ne rečemo; ko nosijo iz gozda cele vreče in lastnik na svoji parceli ne dobi niti enega kostanja več, pa je nekaj hudo narobe,” pravi Martina Drožina, predsednica KS Artviže. Table, ki jih je namestila občina, nekoliko pomagajo, še bolj pa nadzor, ki ga izvajajo inšpektorji - v tem mesecu so v Brkinih tudi ob vikendih.

V gozdovih, kjer je promet avtomobilov prepovedan, redarji 
napišejo predlog gozdni inšpekciji, ki ukrepa zoper kršitelja. (Foto: 
Helena Race) Foto: Helena Race
V gozdovih, kjer je promet avtomobilov prepovedan, redarji napišejo predlog gozdni inšpekciji, ki ukrepa zoper kršitelja. (Foto: Helena Race) Foto: Helena Race

ARTVIŽE, RODIK > “Kostanji so, gob letos ni, nabiralcev pa je približno enako kot prejšnja leta. Smo pa letos na zvezi z redarstvom, ki izvaja poostren nadzor tudi med vikendi, ko je pričakovano več obiskovalcev,” pravi Martina Drožina, predsednica ene najbolj obleganih krajevnih skupnosti v Brkinih, Artviž.

Problem so velike vreče, ne kilogram

Pretekli konec tedna, zlasti v soboto, ko je bilo lepo vreme, je bilo obiskovalcev in avtomobilov v Brkinih skoraj več kot kostanjev, povedo domačini. “Čim posije sonce, je prava invazija. Najhuje je ob cesti od Gradišice do Artviž in naprej proti Ostrovici in Mršam, pa dol proti Rodiku. Največ je registrskih tablic z Obale. In italijanskih,” našteje Drožina in pojasni: “Saj če nekdo nabere kilogram kostanja za svojo rabo, nič ne rečemo; ko pa nosijo iz gozda cele vreče in lastnik na svoji parceli ne dobi niti enega kostanja več, pa nam seveda ni prav.”

8 predlogov gozdni inšpekciji in

3 prekrške so izdali redarji preteklo soboto

Prav ti večji nabiralci najbolj motijo tudi vaščane Rodika. “Teh, ki nabirajo po cele vreče in prodajajo dalje, ne ustavi nihče, ker so prefrigani. Tisti, ki naberejo kilogram za svoje potrebe, pa nas niti ne motijo. Saj je prav, da se malo rekreirajo,” pravi predsednik Krajevne skupnosti Rodik Gregor Mihelj, ki obenem, tako kot Drožina, pohvali redarsko službo: “Tako kot letos še niso bili odzivni. Problem pa je, da ni okoljske inšpekcije, ki bi pregnala tiste največje nabiralce.”

Redarji na terenu tudi med vikendi

Redarji in inšpektor Medobčinskega inšpektorata in redarstva Sežana so, čeprav so kadrovsko podhranjeni, letos res več prisotni na terenu tudi ob koncih tedna. Prejšnjo soboto so tako izvajali nadzor na širšem območju vasi Rodik, Artviže, Gradišica in Odolina: “Nadzirali smo promet vozil. Ugotovili smo nepravilno parkirana vozila med vasjo Gradišica in Artvižami (prepovedana ustavitev in parkiranje), trem vozilom smo na kraju izdali obvestilo o prekršku. Za vozila, parkirana na gozdnih poteh, kjer je prepovedan promet, smo podali osem predlogov gozdni inšpekciji,” je potrdil Marko Korošic, vodja sežanskega medobčinskega inšpektorata in redarstva.

Na istem območju v Brkinih so bili na terenu tudi v nedeljo, 4. oktobra, ko so ugotovili dve kršitvi nepravilnega parkiranja in podali en predlog gozdni inšpekciji. Nadzor pa izvajajo tudi med tednom, je še potrdil Korošic.

Table za parkiranje pomagajo, a ne dovolj

Prav table za prepoved parkiranja ob cesti, ki jih je na pobudo Brkincev postavila občina Hrpelje-Kozina, so omogočile nadzor redarjev in vsaj deloma omejile parkiranje vsepovsod, ugotavljajo domačini. “Vidi se, da je letos malo boljše. Razmišljamo pa, da bi morda v vasi uredili uradno parkirišče. Saj naš namen ni kaznovati, ne maramo pa zaparkiranih vhodov na naše parcele, smeti, ki jih puščajo za seboj nevestni nabiralci, polomljenih mladih vej, zbrcanih gob,” pojasni Martina Drožina.

Da bi to preprečili, so na hrpeljsko-kozinsko občino in na sežansko upravno enoto že poslali predlog za namestitev tabel, kot jih imajo ponekod drugod v Sloveniji, ki bi nabiralce opozarjale, da je prepovedano nabiranje kostanjev in gob v komercialne namene. “Če ne bo posluha in ne bo zaleglo, pa razmišljamo, da bi se mi vpisali v register in s tem dosegli prepoved nabiranja,” še pravi Drožina.


Najbolj brano