Dogovor rešil smučarsko sezono v Cerknem

Nesoglasja okrog služnosti za zemljišča, zaradi katerih bi lahko celo odpadla smučarska sezona v Cerknem, so zgladili. Vodstvo Hotela Cerkno in lastnik parcel sta se dogovorila o sanaciji poškodovanega gozda po črni gradnji kolesarskih spustov, nato bo lastnik podpisal pogodbo o služnosti. Hotel Cerkno lahko tako mirno nadaljuje predprodajo vozovnic.

Čemažar je namige o onesnaževanju z odplakami ovrgel. Zdaj je  sprejel dogovor, ki odpira vrata podpisu pogodbe o služnosti.    Foto: Saša Dragoš
Čemažar je namige o onesnaževanju z odplakami ovrgel. Zdaj je sprejel dogovor, ki odpira vrata podpisu pogodbe o služnosti.  Foto: Saša Dragoš

NOVAKI > “Dobri odnosi z lastniki zemljišč smučarskega centra so naša prioriteta,” je po avgustovski objavi našega članka o težavah s služnostjo za zasebna zemljišča večkrat zatrdil Jože Oplotnik, direktor Hotela Cerkno (HC), lastnika in upravljalca smučarskega centra Cerkno.

Jože Oplotnik (foto: Saša Dragoš)

Jože Oplotnik, direktor Hotela Cerkno

“Dobri odnosi z lastniki zemljišč smučarskega centra so naša prioriteta.”

To je lastniku desetine zemljišč centra Valentinu Čemažarju vlilo optimizem. Zaradi poškodb, ki so jih pustili v njegovem gozdu na črno zgrajeni kolesarski spusti, letos tam ni več dovolil kolesarjenja in je zahteval povrnitev zemljišč v prvotno stanje.

Valentin Čemažar (foto: Saša Dragoš)

Valentin Čemažar, lastnik zemljišč

“Pogodbo o služnosti za zimsko sezono bom podpisal takoj, ko bo delo končano.”

Do zaključka sanacije ni želel podpisati že leta 2016 potekle pogodbe o služnosti za zemljišča, na katerih so smučarske proge in sedežnica Počivalo. Zdaj so se za sanacijo dokončno dogovorili. Po njej bo Čemažar podpisal služnostno pogodbo za zimsko sezono.

Padali so tako očitki kot pozivi k dogovoru

Odmev na naš članek o težavah, ki jih ima Čemažar z razraščanjem kolesarskih prog in neplačevanjem nadomestila za zimsko služnost njegovih zemljišč zaradi potekle pogodbe, je bil ogromen. Smučarjem SC Cerkno, zadnja tri leta in že prej večkrat proglašen za najboljšega med velikimi v Sloveniji, očitno pomeni veliko. Zato so se zavzemali za čimprejšnji dogovor v prid neovirani smuki, zavedajoč se, da jo bodo prihajajočo zimo prizadeli že ukrepi proti novemu koronavirusu. Za kolesarskim parkom žalujejo tudi kolesarji. Okrog 4000 naj bi jih lani obiskalo park.

4000 kolesarjev naj bi se lani spustilo po kolesarskih progah, ki jih je letos zaradi pretiranih poškodb lastnik zemljišč prepovedal uporabljati

Med odmevi so bile tudi neosnovane zahteve za popravek naših domnevno neprimernih ali neresničnih navedb v podporo lastniku zemljišč Čemažarju. Da se odgovorni s Čemažarjem niso pogajali oziroma so mu na zahtevi za povrnitev razritega Črnega vrha v prvotno stanje odgovorili šele po desetih mesecih, je potrdila dokumentacija. Z zapisom, da del prog leži v prvem vodovarstvenem območju, pa smo naredili napako mi. Prvo območje varuje le ožjo okolico vodnih virov. Pač pa del prog na Čemažarjevih zemljiščih vodi skozi tretje in drugo vodovarstveno območje.

Hotel Cerkno bo saniral poškodbe v gozdu, ki so nastale zaradi urejanja kolesarskih spustov. (foto: Saša Dragoš)

Na teh odlok zapoveduje, da “ni dovoljeno širiti obstoječih cest in kolovozov ter izvajati drugih zemeljsko gradbenih ter gozdarskih del brez predhodno podanega hidrogeološkega mnenja s pogoji za izvedbo del.” Da so kolesarski spusti na številnih odsekih presegli širino cest in na razritem terenu spodkopali več odraslih dreves, Čemažarju na ogledu ni bilo težko dokazati.

Čemažar: “Verjemite, da mi je odleglo”

Med neosnovanimi je bil namig, naj bi iz svojega manjšega vikenda fekalije spuščal v naravo, tik ob smučarsko progo Počivalo, kar da je v nasprotju z njegovo borbo za trajnostno gospodarjenje na Črnem vrhu. To so povzeli tudi nekateri mediji. Takšni namigi, ki so navajali, da “je onesnaženje z izpusti kanalizacijskih cevi veliko večje od vožnje s kolesom v naravi,” se niso zgodili prvič, potrjuje Čemažar.

“Vse to me boli. Dovoljenja za vikend ne bi dobil, če ne bi imel urejene vodotesne greznice, kot jo zahteva zakon. A insinuacije so, na srečo, preteklost. Direktor Oplotnik se je po nastopu dolžnosti minulo pomlad že petkrat oglasil pri meni. Vztrajal sem pri odpravi posledic kolesarjenja in minuli teden smo se po ogledu spustov zanjo dokončno dogovorili. Verjemite, da mi je odleglo,” je povedal Čemažar.

Daljša prekinitev bi lahko bila usodna

Z odpravo posledic naj bi začeli takoj, a utegne slabo vreme to preprečiti. “Pogodbo o služnosti za zimsko sezono bom podpisal takoj, ko bo delo končano,” je zagotovil Čemažar. Oplotnik pa je zagotovil, da bo Hotel Cerkno po podpisu poravnal neizplačana nadomestila za služnost zemljišč od leta 2017 dalje.

Ob dogovoru so si oddahnili vsi. Daljša prekinitev smuke bi bila zelo hud udarec za SC Cerkno, ki se razteza med 800 in 1290 metri nadmorske višine. To ni v interesu Hotela Cerkno. Minula draga zimska sezona na izključno tehničnem snegu je krepko znižala število smučarjev in prihodek. Že leta 2019 je s celoletnim poslovanjem ustvaril prek 600.000 evrov izgube. Epidemija je onemogočila načrtovano celovito obnovo hotela in občutnejšo preusmeritev na celoletni turizem. Čeprav so z obiskom v minulem poletju s pomočjo turističnih bonov zadovoljni in se pravkar veselijo druge nagrade za male terme po izboru naj kopališč, so pozimi v dobršni meri odvisni od smučarjev.


Komentar novinarja

Saša Dragoš

Lepa beseda na pravem mestu

Lastnik desetine zemljišč smučarskega centra Cerkno, ki zaradi pretirano poškodovanega gozda po kolesarjenju ni bil pripravljen pristati niti na služnost svojih zemljišč za smučanje, bo zimsko pogodbo sklenil. Ker je direktor Hotela, upravljalca centra, poprejšnji molk nadomestil z dogovarjanjem. Dogovor, ki obsega obnovo lastnikovih zemljišč na Črnem vrhu, direktorju ni zagotovil mirnega spanca, saj s turističnim gospodarjenjem pravkar pluje v povsem negotovi covid barki. S pravim odnosom ...

Preberi več

Najbolj brano