Okolje Piran je pridobilo vodno dovoljenje za Jernejev kanal

Javno podjetje Okolje Piran je po večmesečnem usklajevanju za obdobje 30 let pridobilo vodno dovoljenje za rabo in ureditev Jernejevega kanala. Iz Okolja sporočajo, da nameravajo z upravljanjem degradiranega območja, ki je že več let prepuščeno propadanju, pričeti takoj.

Da bi preprečili nadaljnjo uzurpacijo kanala in s tem povzročanje 
okoljske škode, bodo v okolju Piran do predvidene celotne 
ureditve območja z obstoječimi uporabniki sklenili  dogovor o 
plačevanju vzdrževalnine, iz katerega bodo financirali upravljanje 
kanala. Foto: Tomaž Primožic/FPA
Da bi preprečili nadaljnjo uzurpacijo kanala in s tem povzročanje okoljske škode, bodo v okolju Piran do predvidene celotne ureditve območja z obstoječimi uporabniki sklenili dogovor o plačevanju vzdrževalnine, iz katerega bodo financirali upravljanje kanala. Foto: Tomaž Primožic/FPA

SEČA > Z izdajo vodnega dovoljenja je Direkcija Republike Slovenije za vode ki deluje v okviru okoljskega ministrstva, Javnemu podjetju Okolje Piran podelila vodno pravico za neposredno rabo vode Jernejevega kanala za ureditev pristanišča Kanal sv. Jerneja” v skupni površini 31.376,14 kvadratnih metrov.

Za ureditev Jernejevega kanala in vzpostavitev pogojev za izgradnjo pristanišča in izvajanje vodne pravice je potrebno izvesti večja pripravljalna dela, čiščenje kanala, odstranitev nelegalno zgrajenih privezov in nelegalno privezanih plovil. Zato je upravni organ presodil, da je razumen rok, v katerem mora Okolje Piran pričeti z rabo vode pet let.

Da bi preprečili nadaljnjo uzurpacijo kanala in s tem povzročanje okoljske škode, bodo do predvidene celotne ureditve območja z obstoječimi uporabniki sklenili dogovor o plačevanju vzdrževalnine, iz katerega bodo financirali upravljanje kanala. “Način izračuna in višino vzdrževalnine bo določil občinski svet, ki bo izpeljal tudi ustrezne postopke v smeri novelacije Odloka o pristanišču Kanal sv. Jerneja iz leta 2010. Poleg tega bodo uporabniki dobili tudi razumen rok za odstranitev plovil, ki ne ustrezajo pogojem prostorskega akta,” še pojasnjujejo v Okolju Piran.


Najbolj brano