Ni jasno, če smo dosegli vrh, razmere v bolnišnicah blizu kritične točke

“Ne vemo, če smo včeraj dosegli vrh,” je podatek, o 3682 testiranjih in 363 potrjenih okužbah z novim koronavirusom pospremil vladni govorec Jelko Kacin. Še naprej se širijo okužbe v zdravstvu in šolstvu, razmere v bolnišnicah se bližajo kritični točki. K omilitvi širjenja virusa, kot kažejo podatki Deane Potza z zdravstvenega inšpektorata, ne pripomorejo veliko niti globe, ki jih kršiteljem izrekajo zdravstveni inšpektorji.

 Deana Potza, inšpektorica z zdravstvenega inšpektorata Foto: STA
Deana Potza, inšpektorica z zdravstvenega inšpektorata Foto: STA

LJUBLJANA > Tako kot drugod v svetu se tudi v Sloveniji število okužb z novim koronavirusom še naprej povečuje. V Sloveniji je bilo v četrtek ob 3682 testiranjih potrjenih 363 pozitivnih primerov. “Ne vemo še, če smo dosegli vrh,” je ob tem na novinarski konferenci dejal Jelko Kacin. In dodal, da narašča število ljudi s covidom-19, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, tudi intenzivno nego, kar štiri osebe so v četrtek umrle.

Blizu razglasitve epidemije?

“Virus se najhitreje širi med zaposlenimi v šolstvu in zdravstvu, najbolj zbode v oči dejstvo, da je med v četrtek obolelimi kar nekaj zdravstvenih delavcev iz bolnišnice v Topolšici. Razmere v bolnišnicah se bližajo kritični točki,” je povedal Kacin. Incidenca v Sloveniji je 137 okuženih v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev, kar je zelo blizu mejnika 140, ki je eden od pogojev za razglasitev epidemije. Največ okuženih glede na število prebivalcev je na Koroškem, sledijo Zasavska, Gorenjska, Osrednjeslovenska in Savinjska regija.

Zagotovil je, da v tem trenutku ni težav s testiranji, ne z reagenti ne z opremo, delujejo tudi nočne izmene v laboratorijih. Številke o okužbah so zato natančne. “Slovenija se pripravlja še na večji obseg testiranja,” je napovedal. Opozoril pa je na obremenjenost in izgorelost epidemiologov, zaradi česar so omejili iskanje vseh stikov z okuženimi. Ob tzem je še enkrat pozval k uporabi aplikacije Ostani zdrav, ki da je najboljši pripomoček za omejevanje okužb. “Ukrepi in priporočila bodo uspešni le če se jih bomo dosledno držali,” je poudaril Kacin in dodal: “Zaupajmo epidemiologom in zdravnikom, da virus ni izmišljotina.”

Zdravstveni inšpektorji nadzirajo vladne odloke, odločbe o karanteni, navodila NIJZ ...

Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata je na novinarski konferenci povzela poročilo o inšpekcijskih nadzorih od izbruha epidemije. Zdravstveni inšpektorat je opravil skupno 47.100 inšpekcijskih nadzorov, od tega na področju nalezljivih bolezni 40.600. Izrečenih je bilo skupno preko 4900 prekrškovnih sankcij v skupni vrednosti več kot 1.100.000 evrov, od tega na področju nalezljivih bolezni preko 4500 prekrškovnih sankcij v vrednosti 830.000 evrov.

Zdravstveni inšpektorat nadaljuje nadzor spoštovanja vročenih odločb o odrejeni karanteni. Skupno število teh nadzorov se od 4. julija letos, ko je bilo urejeno neposredno vročanje odločb na meji, se bliža 25.000. Kršiteljem so bile izrečene globe v skupni višini skoraj 102.000 evrov.

Od izbruha epidemije do vključno 8. oktobra so opravili 6900 nadzorov nad spoštovanjem odlokov vlade v povezavi s covidom-19. Od tega 3900 nadzorov gostinstva., 1700 nadzorov trgovin, 370 nadzorov prireditev, ostalo so bili nadzori v frizerskih in kozmetičnih salonih, na kopališčih in ostalih javnih objektih, kot so muzeji, pošte, banke ... Izrečenih je bilo 86 prekrškovnih sankcij v skupni vrednosti 88.400 evrov zaradi nespoštovanja priporočil NIJZ.

Od 4. septembra, ko je začel veljati odlok o obveznem nošenju zaščitne maske v zaprtih javnih prostorih, je bilo izrečenih 117 glob fizičnim osebam v skupni vrednosti blizu 43.000 evrov.

Zdravstveni inšpektorji izvajajo tudi nadzor nad prireditvami in zbiranji na javnih krajih in v gostinstvu (pikniki, poroke ...), na zasebna zemljišča in v stanovanjske prostore pa ne vstopajo. Od marca je zdravstveni inšpektorat od policije prejel nekaj manj kot 9100 predlogov za uvedbo prekrška zaradi kršitev vladnih odlokov. Od tega je zaključenih nekaj več kot 3700 zadev, reševanje ostalih je zaradi drugih prioritet začasno ustavljeno.

Nadzirali bodo morebitne današnje protestne shode

Z namenom preprečevanja širjenja bolezni covid-19 bodo zdravstveni inšpektorji tudi danes v primeru protestnih shodov v sodelovanju s policisti nadzorovali spoštovanje omejitve zbiranja več kot desetih ljudi, uporabo zaščitnih mask na odprtem prostoru in upoštevanje higienskih navodil oziroma priporočil NIJZ.

Na zdravstvenem inšpektoratu je zaposlenih 84 inšpektorjev, na terenu jih vsak dan med 40 in 60. “Imamo seznam dogodkov in gremo na teren glede na načrt dela, pa tudi na podlagi prijav,” je pojasnila Deana Potza. Najpogostejši izgovor glede nenošenja zaščitne maske je, da si jo je posameznik pozabil nadeti. V tem primeru ga inšpektor le opozori, ne izreče globe. “Občasno prihaja do težav, ko si nekdo ne želi nadeti zaščitne maske, ko inšpektorja doletijo verbalni napadi, a to sodi k vsakdanjemu delu. Inšpektorji imajo vedno možnost poklicati policijo, ki pomaga pri izvedbi postopka, če se kdo ne želi identificirati z osebnim dokumentom,” je dodala.


Najbolj brano