Prispelo je kar 299 del o času korone

Na literarni natečaj Koronaekspresija, ki ga je Občina Miren-Kostanjevica objavila z vabilom, naj ljudje ubesedijo čustva in misli o spremembah, ki jih je v vsakdan vnesel covid-19, je prispelo 299 del. Zaradi novih ukrepov za varovanje zdravja so slavnostno podelitev priznanj najboljšim odpovedali. Prejeli jih bodo po pošti.

Rezultate literarnega natečaja Koronaekspresija so pred dnevi  
predstavili v pomniku na Cerju, ko so predstavili še druge aktualne 
projekte v občini.  Foto: Alenka Ožbot
Rezultate literarnega natečaja Koronaekspresija so pred dnevi predstavili v pomniku na Cerju, ko so predstavili še druge aktualne projekte v občini.  Foto: Alenka Ožbot

MIREN > Literarni natečaj je občina spomladi objavila kot nadomestek načrtovanega fotografskega natečaja. V nenavadni zdravstveni in družbeni situaciji zaradi novega koronavirusa se je porodila ideja, da bi spodbudili ljudi k ubesedovanju svojih misli in strahov in bi tako ostal trajen zapis obdobja, ki je na novo ovrednotilo naša življenja. Med 14. aprilom in 31. avgustom so prejeli 299 prispevkov, 269 jih je ustrezalo kriterijem.

“Zbrali smo eminentno žirijo in odziv na to pobudo nas je nadpovprečno pozitivno presenetil. Iz domačega okolja smo dobili 20 odstotkov prijav, vsi ostali prispevki pa so iz vse Slovenije, Kar 141 prijaviteljev iz 74 krajev, to je za promocijo občine, teritorija, pomnika miru, kjer bomo v nadaljevanju izvajali tudi literarne večere, izjemen uspeh,” je povedala direktorica Turizma Miren Kras Ariana B. Suhadolnik.

V času trajanja natečaja so prejeli 31 pravljic, 37 aforizmov, 63 proznih del in 138 poezij. Štirim zmagovalcem v posameznih kategorijah bodo podelili nagrade v višini 200 evrov. Ker so bile razlike na prvih mestih malenkostne, so se odločili, da s priznanji nagradijo še najboljše štiri, ki sledijo zmagovalcem v posamezni kategoriji. Nagradili bodo tudi najmlajšo, osemletno udeleženko in najstarejšega, 82-letnega pisca.

Žirija, ki so jo sestavljali, Feri Lainšček, Tone Partljič in Darinka Kozinc, je po štirih parametrih, ustreznosti, izvirnosti, kakovosti in sporočilnosti, na vrh lestvice med aforizmi postavila delo Na glavo, avtorja Blaža Vozlja, med poezijami pesem Moj pesnik Jerneja Kusterleta, med proznimi deli Šest lepih dni, ko smo se smejali Tatjane Plevnik in med pravljicami Ta ga pa krona Dina Bolčine. Priznanja naj bi skupaj z ostalimi nagrajenci prejeli na včerajšnji slavnostni podelitvi v novi galeriji OŠ Miren, zaradi dodatnih ukrepov vlade za varovanje zdravja pa so prireditev odpovedali. Poslali jih bodo po pošti.

“Pred nami je tudi izdaja knjižnega zbornika najboljših del in takoj ko nam bodo razmere omogočale tudi tematski literarni večeri v pomniku miru v družbi naše žirije,” pravi Ariana B. Suhadolnik.


Najbolj brano