Naučiti starega osla na novo voziti

Rekordno število na novo odkritih okužb z novim koronavirusom dosegamo domala že vsak dan. Ne le v Sloveniji, tudi po vsej Evropi. Virus je okupiral vso severno poloblo, z nezmanjšanim pospeškom še kar divja v ZDA, Braziliji in Južni Ameriki. Drastično posega v življenja vseh nas, omejuje svobodo in marsikaj prepoveduje.

Večina Slovencev je ogorčena, kako pod krinko virusa oblast posega v našo osebno svobodo. A tudi novi ukrepi, ki jih zdaj sprejemajo vse druge države, so naravnani v omejevanje sloga življenja vseh ljudi. Kaže, da ni druge možnosti za zamejevanje okužbe, ker se slednja nezadržno širi zlasti na druženjih s prešernim nazdravljanjem, plesom in podobnimi užitki ... Kako to dopovedati ljudem, ki smo družbena in družabna bitja, potrebna socialnih stikov in sprostitve, ter jih prositi za sodelovanje, ko gre za restriktivne omejitve navad in običajev, je vprašanje, vredno vsaj milijon evrov. So pa pri tem nekateri visoki državni funkcionarji modri, nagovarjajo spoštljivo, z veliko empatije. Drugi so grobi, surovi, ledeni, žugajo in ne slišijo, kakšne napake nenehno delajo.

Da ne bi ostali pred vrati bolnišnic, ker bodo vse postelje in respiratorji zasedeni, moramo vzeti pamet v roke, da preživimo zimo brez okužbe.

Ukrepe smo zdaj, ko virus dobiva pospešek, prisiljeni upoštevati, četudi z njimi ne soglašamo. To je nujno, ker se vsak lahko že jutri okuži in bo zaradi težke oblike bolezni potreboval pomoč. Da ne bi ostali pred vrati bolnišnic, ker bodo vse postelje in respiratorji zasedeni, je skrajni čas vzeti pamet v roke in skušati preživeti zimo brez okužbe. Nihče ne ve, kdaj bo potreboval bolnišnično posteljo zaradi infarkta, vnetja žil, napada žolčnih kamnov ..., a ga ne bodo imeli kam dati, ker bodo vse postelje zasedali bolniki s covidom-19. Ali pa bo bolnišnica zaprta, ker bodo v karanteni okuženi zaposleni. Morda pozimi zaradi nenadne bolečine kdo spet ne bo uspel priti do svojega zdravnika, ker bo ta zaseden z nujnimi primeri ali bo delal drugje, ker je tamkajšnji kolega zaradi covida-19 v karanteni.

V vse resnejših razmerah postaja očitno tudi, da se nihče v devetih mesecih pandemije ni veliko naučil. Ljudje še kar ne spremenimo običajnih navad, politiki pa ne sestopijo s piedestala in se ne zmorejo ljudem spoštljivo približati. Očitno smo vsi ujetniki osebnih prepričanj, osebnih resnic in dojemanja sveta. Ključna težava pa je, kot pravi pregovor, zlasti ta, da je težko naučiti starega osla na novo voziti.


Preberite še


Najbolj brano