Klif utrjujejo, medtem ko visijo na vrveh

Utrjevanje piranskega klifa se je šele začelo, a delavci, ki visijo na vrveh in so na 15 metrov visokem klifu videti majhni kot mravljice, že privabljajo radovedne poglede. S klifa bodo viseli še dva meseca, medtem pa ga utrdili, čezenj montirali zaščitno mrežo in njegov zgornji del pozidali.

Robovi temeljev piranskega župnišča so že izgubili stik z zemljo 
pod njim. Foto: Eho projekt
Robovi temeljev piranskega župnišča so že izgubili stik z zemljo pod njim. Foto: Eho projekt

PIRAN > “Odvisni smo od vremena in veseli, da nam je trenutno naklonjeno,” ob začetku sanacije klifa, ene večjih naložb piranske občine, pravi Žiga Jeriha, namestnik direktorja v podjetju Eho projekt, ki skupaj s partnersko družbo Feniks + iz Tržiča utrjuje klif, ki spodjeda piransko župnišče in celotno mesto.

S pomočjo drona so izvajalci, podjetje Eho projekt, v objektiv ujeli svoje delavce, ki trenutno vrtajo v klif in ga pripravljajo na prihodnje gradbene ukrepe. (Foto: Eho projekt)

60

dni naj bi trajalo delo višinskih delavcev na piranskem klifu

V klifu, ki je na tem delu visok 15 metrov in je ena od naravnih značilnosti Pirana, dela od šest do dvanajst usposobljenih višinskih delavcev, ki bodo nenehno viseli na vrveh in s pomočjo tako imenovane alpinistične vrvne tehnike izvrtali luknje, v katere bodo namestili geotehnična sidra, zatem pa vgradili visokonosilne mikropilote, namestili mreže z injektirnimi sidri ter zgornji del pozidali z lokalnim peščenjakom, župnišče utrdili s temeljno gredo in sanirali temelje razgledne ploščadi.

“Zelo dobro sodelujemo in lahko potrdim, da se fantje obnašajo profesionalno,” je obnove vesel piranski župnik Zorko Bajc,, saj bodo delavci župnišču vrnili izpodjedene temelje.

Zorko Bajc

župnik v Piranu

“Zelo dobro sodelujemo in lahko potrdim, da se fantje obnašajo profesionalno.”

Ko se bodo poslovili od Pirana, bodo delavci Eho projekta za seboj pospravili tudi začasna sidrišča, nameščena na župnišče, v katera so vpete vrvi in so namenjena varovanju opreme in ljudi. “Sidrišča smo namestili čez fuge in jih bomo po koncu del odstranili ter fuge popravili. Zagotavljam, da starih piranskih kamnov ne bomo uničevali,” dodaja Žiga Jeriha. Dela naj bi končali v 60 dneh, občino pa bodo stala 303.736 evrov.


Najbolj brano