Ali Eva Popovič res že prodaja zemljišče v Kolombanu?

Nekdanji koprski župan Boris Popovič oziroma njegova žena Eva naj bi že prodajala zemljišče v Kolombanu, do katerega sta prišla prek Rusa, ki je na dražbi koprske občine v času Popovičevega županovanja kupil štirikrat večje zemljišče, ga razdelil na pet delov in vsakega posebej prodal, enega Popovičevim. Po poročanju nacionalne TV naj bi imeli ti z lastno prodajo 100.000 evrov dobička.

Zemljišče v Kolombanu, ki je bilo sprva v lasti koprske občine, 
zatem  Marata Idrisova, imajo zdaj Popovičevi.   Foto: Tomaž Primožic/FPA
Zemljišče v Kolombanu, ki je bilo sprva v lasti koprske občine, zatem Marata Idrisova, imajo zdaj Popovičevi.  Foto: Tomaž Primožic/FPA

KOPER > Čeprav je Boris Popovič za Primorske novice še pred koncem septembra povedal, da dopušča, da bi se v Kolomban preselil kateri od njunih otrok, naj bi Eva Popovič zemljišče s pogledom na morje prodajala že od avgusta lani. Z eno od nepremičninskih agencij naj bi se dogovorila, da ga pokažejo morebitnim kupcem, kar naj bi že naredili, uradne pogodbe o zastopanju pa naj ne bi še sklenili.

“Zemljišče je od moje soproge. Sama ga je plačala in tudi to, kaj namerava z njim, je njena stvar. Kolikor vem, ga želi dati sinu,” nam je včeraj navedel Popovič.

150.000

do

200.000

evrov (do 222 evrov za kvadratni meter) je po mnenju nepremičninarjev vredno 900 kvadratnih metrov veliko zemljišče v Kolombanu

Da bi soprogi do nakupa pomagal z informacijami, ki jih je imel kot župan, kar bi bilo sporno, je odločno zavrnil. “Rus je kupil zemljišče, ki ga ni nihče želel kupiti, potem pa se je pri poslih uštel in je začel prodajati nepremičnine.” Za neresnične je označil tudi namige, da so samo izbranci vedeli, da bo občina tam uredila kanalizacijo, češ, “to so vedeli vsi”.

Eva Popovič naj bi za zemljišče, veliko 954 kvadratnih metrov, že postavila ceno med 160.000 in 180.000 evrov (foto: Tomaž Primožič/FPA)

Nakup za 80.000 evrov, prodaja za 180.000?

Po poročanju TV Slovenija pa naj bi Eva Popovič za zemljišče, veliko približno 900 oziroma 954 kvadratnih metrov, že postavila ceno. Gibala naj bi se med 160.000 in 180.000 evrov, kar nanese do 200 evrov za kvadratni meter. Ker naj bi ga sama kupila za približno 80.000 evrov in za kvadratni meter odštela 80 do 90 evrov, bi po tej logiki s prodajo zaslužila do 100.000 evrov.

Zemljišče še nima kanalizacije, vendar jo bo občina tam in v drugih delih Hrvatinov, na Škofijah in v Bertokih zgradila v treh letih. Vsaj tako načrtujejo v občinski upravi, medtem ko Popovič dvomi, da jim bo to uspelo. Voda in elektrika sta speljani do sosednjih hiš.

Kolikšna je vrednost teh zemljišč?

“900 kvadratnih metrov veliko zemljišče v Kolombanu je brez komunalne opreme vredno 150.000 do 200.000 evrov (do 222 evrov za kvadratni meter). Podoben znesek bo potreben tudi za novogradnjo,” ocenjuje Edmond Petrovič iz izolske nepremičninske agencije Investmond.

Matija Košir iz Remaxa Obala s sedežem v Kopru pa Kolomban primerja z izolskim Šaredom: “Izolska občina tam prodaja komunalno neopremljena zemljišča po 150 do 180 evrov za kvadratni meter. Ankaranske parcele dosegajo 80 do 150 evrov za kvadratni meter; so bliže morju, vendar imajo pri pozidavi več omejitev kot v Kolombanu.” Cene na istrskem nepremičninskem trgu se naglo spreminjajo, poleg komunalne opreme nanje po Koširjevih besedah vplivajo tudi posebnosti mikro lokacije in neposredne soseščine.

Tudi davek in komunalni prispevek

Vrednosti Petroviča in Koširja ne vključujejo davka, ki znaša 22 odstotkov, ko so lastniki zemljišč podjetja in ne fizične osebe. Graditelj bo sicer moral plačati še komunalni prispevek.

Ko je Rus Marat Idrisov na občinski dražbi aprila 2017 prek podjetja Rjeckon kupil 3894 kvadratnih metrov veliko zemljišče na Kolombanu, je zanj odštel 262.920 evrov, torej 67,52 evra za kvadratni meter. Potem ko je zemljišče razdelil, je parcele prodal tudi zdajšnjemu ministru za notranje zadeve Alešu Hojsu, Radivoju Andjelkoviću, ki naj bil v času Popovičevega županovanja eden njegovih svetovalcev, čeprav javnost zanj ni vedela, in zdravniku Tadeju Petru Dovšaku.


Najbolj brano