V novi številki Primorskih novic preberite

Strmo dviganje krivulje okužb prinaša zaostrovanje vladnih ukrepov. Med drugim bo zbiranje omejeno na deset ljudi, spremenjeno bo delo gostinskih lokalov, obiski v bolnišnicah in v domovih za starejše v posameznih občinah prepovedani. Zbrali smo nekaj odzivov podjetnikov in ustanov, ki bodo ukrepe najbolj občutili. V koprskem Snack baru so, na primer, današnji dan začeli s kriznim sestankom. Prvo, kar so ob napovedi novih vladnih ukrepih sklenili, je, da odslovijo študentsko delovno silo.

Dodatno zaostritev ukrepov bodo prvi občutili gostinci.

 Foto: Luka Carlevaris
Dodatno zaostritev ukrepov bodo prvi občutili gostinci.  Foto: Luka Carlevaris

Opozicija bi ustavljala “vlak norosti”

Opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB so danes napovedale začetek povezovanja s ciljem, da bi izglasovale konstruktivno nezaupnico Janševi vladi in vnovič prevzele oblast. K temu jih je spodbudil ekonomist Jože P. Damijan, ki jim je pred dnevi predstavil predlog za oblikovanje Koalicije ustavnega loka (KUL). V opoziciji k sebi vabijo še Desus in SMC, saj brez glasov njihovih poslancev ne morejo priti daleč.

Načelnica upravne enote bo postala Nataša Likar

Nataši Likar je v četrto vendarle uspelo, saj bo po naših neuradnih informacijah zasedla položaj načelnice v koprski upravni enoti. Na razpis za to delovno mesto se je namreč prijavila kar štirikrat in čeprav ima še iz prejšnjih poskusov v rokah sklep komisije uradniškega sveta o primernosti, se je vsakič ustavilo pri končnem dejanju - odločitvi ministra.

Terme Čatež prodajajo zemljišče v Luciji in tenis igrišča v Portorožu

Terme Čatež iščejo kupce za zemljišče ob portoroški Marini, ki je predvideno za projekt termalne riviere, ter za športni center in teniška igrišča. Stavbno zemljišče ponujajo za 12 milijonov, za športni kompleks bi radi iztržili pet milijonov evrov. Mnogi pa dvomijo, da bo namera o prodaji prišla do ciljne črte.

Hočejo vedeti, kako onesnažen zrak dihajo

Čeprav z zamikom, bo Občina Kanal naročila meritve onesnaženosti zraka, ki naj bi pokazale tudi, koliko na to vplivajo izpusti v zrak iz Salonita Anhovo. Nalogo je prevzela Univerza v Novi Gorici, meritve bo izvajala leto dni, začela bo novembra. Stale bodo predvidoma 115.000 evrov.

Kabel na plazu Stože bodo vkopali

Intervencijsko napeljavo električnega kabla za potrebe alarmnega sistema na plazu Stože morajo po dveh desetletjih posodobiti za zanesljivejšo oskrbo. Ker se za elektriko zadnje čase zanimajo dodatni interesenti, se dogovarjajo o nadaljnjih korakih. Elektro Primorska, distribucijska enota (DE) Tolmin, pripravlja idejno zasnovo z več predlogi.

Električna kolesa preplavila Kras in Brkine

Četudi imajo nekateri uporabniki tehnične težave, ORA kot vodilni partner projekta Kras Brkini Bikes ocenjuje, da brezplačna izposoja električnih koles v štirih kraško-brkinskih občinah teče uspešno. Največ zanimanja zanje je v Divači in na Kozini.

Zapor za krajo vršičkov

“Če ne bi bila industrijska konoplja, bi vam tožilstvo verjetno očitalo kaj drugega, ne pa tatvine,” je sodnik v torek odgovoril obtoženemu, ki je trdil, da je bila lanska konoplja v Parecagu indijska in ne navadna. Čeprav je dejanje zanikal, je sodnik obtoženega obsodil za krajo 50 vršičkov in mu izrekel zaporno kazen.

Vabilo v Kubed in h Kubejskemu

“S spominsko sobo se je Alojz Kocjančič nekako vrnil v Kubed,” pravi domačinka Tanja Jakomin Kocjančič, ena od številnih, ki so ob pomoči več ustanov v Kubedu uredili edinstveno pesnikovo spominsko sobo. Po načrtih Marine Grižančič zdaj vanjo vabi tudi razstava v koprski kavarni Loggia.

Neumrljivi Ivan Volarič Feo v dveh kipih in čitanki, četudi mali

Desetletje po smrti Ivan Volarič Feo (1948-2010) ostaja neumrljiv. Veliko njegovih prebliskov živahno kroži med ljudstvom, izbor pesmi je zdaj povezan v Malo čitanko, v bron sta uliti kar dve glavi te legende ...


Najbolj brano