Še enega popolnega zaprtja mnogi ne bi preživeli

Strmo dviganje krivulje okužb prinaša zaostrovanje vladnih ukrepov. Med drugim bo zbiranje omejeno na deset ljudi, spremenjeno bo delo gostinskih lokalov, obiski v bolnišnicah in v domovih za starejše v posameznih občinah prepovedani. Zbrali smo nekaj odzivov podjetnikov in ustanov, ki bodo ukrepe najbolj občutili.

Dodatno zaostritev ukrepov bodo prvi občutili gostinci. Foto: Luka Carlevaris
Dodatno zaostritev ukrepov bodo prvi občutili gostinci. Foto: Luka Carlevaris

PRIMORSKA > V koprskem Snack baru so včerajšnji dan začeli s kriznim sestankom. Prvo, kar so ob napovedi novih vladnih ukrepih sklenili, je, da odslovijo študentsko delovno silo. Bojijo se, da bodo zaradi pričakovanega upada prometa prisiljeni v dodatna odpuščanja. “Snujemo reorganizacijo dela. Predvidoma prihodnji teden bomo začeli z dostavo na dom, prilagoditi bo treba jedilnike ...” je naštel vodja marketinga v Snack baru Munib Haskić - Asso. “Seveda bomo še naprej spoštovali ukrepe in skušali nekako prebroditi ta čas, a se sprašujem, zakaj smo prav gostinci vedno najbolj na udaru,” dodaja.

Živijo v negotovosti

Ogorčen je tudi direktor Miran Vidovič: “Že zaradi skrajšanja urnika nam je promet upadel za tretjino. Živimo v negotovosti iz dneva v dan, ne moremo vlagati, ničesar ne moremo načrtovati, to je absurdno!” Meni, da bi ukrepe morali prilagoditi regijam. “Zaostrijo naj jih le tam, kjer je okuženost večja, ne morejo nas vse metati v isti koš.” “Prihodnosti se zelo bojimo,” pravi tudi Danijela Šegula iz koprske čokoladnica Da ponte. “Spomladi smo porabili vse finančne zaloge in smo maja, ko smo čokoladnico znova odprli, začeli poslovati z nule. Še enega popolnega zaprtja letos ne bi preživeli, od čokoladnice pa živi vsa naša štiričlanska družina.”

Danijela Šegula (foto: Mirjana Cerin)

“Pri nas so mize že sedaj postavljene na varnostno razdaljo, vsi gostje pa tudi sedijo,” pa pravi David Kožman, lastnik kavarne in picerije Park Seventeen v Ilirski Bistrici, ki meni, da so vladni ukrepi bolj namenjeni urbanim središčem z večjo gnečo, a pod nje zapadejo tudi ruralni predeli.

Zaskrbljeni so tudi nekateri podjetniki. “Bojimo se, da bi bili ob še enem 'lockdownu', ki ga neformalno napovedujejo za začetek novembra, prisiljeni dokončno zapreti našo dejavnost. Eno krizo smo preživeli, dveh v tako kratkem obdobju ne bi,” poudarja tudi koprski čevljar Samir Šaković.

Samir Šaković (foto: Mirjana Cerin)

Sandra Jelić iz izolskega Frizerstva Sani, pravi, da v salon že zdaj spušča samo po eno stranko, ki si mora razkužiti roke, sama pa razkužuje tako prostor kot frizerske pripomočke za vsako stranko. “Za prihodnost sem zaskrbljena, bojim se, da bomo morali spet zapreti ali pa, da nam bodo prepolovili urnik. V štirih urah lahko sprejmem kvečjemu dve ženski, ki si želita pobarvati lase, ali pa štiri moške, ki bi se ostrigli, s takšnimi prihodki pa se ne pretolčeš skozi mesec.”

Osip med abonenti

Ukrepi za zdaj ne bodo še dodatno prizadeli kulturnih in športnih prireditev ter verskih obredov in porok. Ob zaostritvi pa bodo najbrž morali ponovno zapreti vrata, so pojasnili v Slovenskem narodnem gledališču Nova Gorica. Zaradi ohranjanja razdalje je število obiskovalcev tako v mali kot veliki dvorani okrnjeno. Vse predstave gredo trenutno dobro v prodajo, opažajo pa, da se obisku gledališča ogibajo zlasti starejši. Nekateri se niso odločili za podaljšanje abonmajev, kar je botrovalo precejšnjemu osipu. Direktorica SNG Nova Gorica Maja Jerman Bratec odgovorne poziva, naj kulturnim usta novam posredujejo natančna navodila, saj so sicer prepuščeni tolmačenju splošnih priporočil in napotkov, ki niso vselej jasni.

Ob slabšanju razmer je predvideno tudi zaprtje fitnes centrov. Rebeka Madžarovič iz Fitnesmanija centra pravi, da se zaenkrat zanje ne spreminja še nič, saj še vedno velja zagotavljanje varnostne razdalje, v dvorano pa tako sprejmejo manjše število ljudi. Naprave pa so že na začetku razporedili na večje razdalje. “Osveščamo ljudi, da fitnesi niso žarišča okužb, saj je prav tam v največji meri poskrbljeno za stalno razkuževanje; vadba kvečjemu krepi imunski sistem in zdravje.”

Potem ko so v drugi polovici septembra za obiskovalce zaprli Dom starejših občanov Ilirska Bistrica in ga v ponedeljek znova odprli, pa ga bodo zdaj, kot kaže, morali zopet zapreti. Bistriška občina je med primorskimi občinami včeraj zabeležila največ, šest novih okužb z novim koronaviru som. “Na srečo v domu ni virusa in za to ter vse razumevanje in trud gre ogromna zahvala tako stanovalcem kot njihovim svojcem in tudi zaposlenim, saj smo tudi mi tisti, ki moramo v danih razmerah paziti nase in nanje,” pravi direktorica doma Jasmina Tomažič.

Kaj menijo občani o zaostrovanju razmer in ukrepov?

Vasja Vitez, Čezsoča: “O novih ukrepih in morebitno načrtovanih, če se bodo razmere slabšale, sem okvirno obveščen. Problem so ljudje, ki priporočil ne jemljejo resno, druženja še vedno so. Tudi če bodo ukrepe zaostrovali, se sprašujem, kako bo. Ali je res nujno, da se vsi prekužimo, kar pa še vedno, menda, ni zagotovilo za imunost. Na Bovškem smo dobro prestali turistično sezono, ni bilo okužb, zdaj imamo tri primere. Če smo uspešno prebrodili turistično poletje, upam, da se med nami, domačini, okužba ne bo razširila. Odpoved bovškega maratona je bila upravičena, absolutno pa podpiram ohranjanje kondicije z vadbo v naravi, ki nas varuje pred boleznimi in je vedno dosegljiva. Obe večji podjetji na Bovškem, Letrika Mahle in TKK, sta na srečo brez okužb in vsi upamo, da bo tako ostalo. Naj prevlada samozaščitna zdrava pamet, da bomo lahko vsaj približno normalno živeli in delali ter da ne bo znova prišlo do socialnih in ekonomskih težav.”

Vasja Vitez (foto: Špela Kranjc)

Sandi Mikulin, Ilirska Bistrica: “Pri virusu je nemogoče odgovoriti na vprašanje, ali je bil ustvarjen namenoma ali ne. Pri vsej množici informacij danes, ko vsak verjame, kar hoče, je tudi težko reči, kaj je res in kaj ne. Dejstvo je, da je treba stvari sprejeti takšne, kot so, in se prilagoditi razmeram. Prav tako je zdaj nemogoče odgovoriti na vprašanje, kaj bi se zgodilo, če bi ukrepe prej doslednejše upoštevali. Morda bi bilo okuženih manj, a po drugi strani imamo švedski model, za katerega se natančno ne ve, ali deluje ali ne. Sicer se v naši trgovini stranke držijo vseh predpisanih ukrepov, nisem opazil, da bi kdo imel težave s tem. Javnost je tudi laična in ne more odgovarjati na vprašanja, za katera je zadolžena stroka. Je pa razumljivo tudi, da se javnost boji represije. Posebej je treba paziti tudi na starejše. Četudi morda, posebej tisti v domovih, težko dojemajo, kaj se dogaja. Ampak zanje je nujno, da se držimo ukrepov. Seveda marsikaj pogrešamo, sam pogrešam potovanja in vidim, da situacija precej vpliva na razpoloženje ljudi. A zdaj tako je in delati je treba na temu, da bo čimprej drugače.”

Sandi Mikulin (foto: Tina Milostnik Valenčič)

Herman Brisko, Nova Gorica: “Kot lahko vidimo, je po vsem svetu ta bolezen, zato se mi zdijo ukrepi pravilni. Kolikor vem, morajo v Italiji od danes dalje zaščitne maske nositi tudi na prostem. In tam ljudje bolj spoštujejo omejitve kot mi. Zakaj ne bi bili bolj skrbni, če lahko pomaga? Zdi se mi, da pomaga in tudi strankam, ko pridejo k meni po cvetje, kdaj rečem, naj si nadenejo masko, saj ni mogoče vedeti, kdo je lahko okužen.”

Herman Brisko

Dorijan Božič, Koper: “Skeptičen sem do skoraj vsega, povezanega s korona virusom. Čeprav ne poznam nikogar, ki bi mu ta virus prizadejal toliko hudega, da bi bil v življenjski nevarnosti, uporabljam masko in razkužilo za roke. Vendar imam občutek, da virus izkoriščajo tudi za ustrahovanje ljudi.”

Dorijan Božič (foto: Sašo Dravinec)


Najbolj brano