Dobra ideja je dober temelj posla

“Naša perspektiva so prepričljivi podjetniki,” pravijo v postojnskem podjetniškem inkubatorju Perspektiva, ki je ta teden razglasil zmagovalce letošnjega natečaja za najperspektivnejšo podjetniško idejo Primorsko-notranjske regije v letu 2020. To so postali Isak Sujlanović, Nataša Sedej in Maja Lapajne.

 Maja Lapajne, Isak Suljanović in Nataša Sedej (z leve) so žirijo 
prepričali z  najbolj perspektivnimi podjetniškimi idejami. 

 Foto: Simon Avsec
Maja Lapajne, Isak Suljanović in Nataša Sedej (z leve) so žirijo prepričali z najbolj perspektivnimi podjetniškimi idejami.  Foto: Simon Avsec

VELIKI OTOK > Letošnji naziv Naj podjetniška ideja je prejel Isak Suljanović iz Ljubljane za aplikacijo VisitVibe. S pomočjo QR kode bodo na njej gostje zabeležili svoje izkušnje po obisku restavracij in turističnih znamenitosti, pri čemer aplikacija onemogoča ocene z lažnih profilov.

Slovenščina z Natašo 5 minut na dan - vsak dan je najbolj ustvarjalna podjetniška ideja, ki jo je zasnovala Nataša Sedej, sicer diplomantka primerjalne književnosti in slovenistike. Njena aplikacija je namenjena predvsem tujcem, ki so prišli v Slovenijo in bi radi opravili izpit iz znanja slovenščine za pridobitev državljanstva (takih je kar 160.000), pa tudi Slovencem v tujini za ohranjanje stika s slovenščino. Aplikacija ima elemente telenovele: tujec Adam pride v Slovenijo in se zaljubi v Evo, ki ga po majhnih korakih uči slovenščine. “Pet minut na dan je čas, ki si ga vzame tudi tisti, ki nima časa ali denarja za daljše tečaje,” pravi avtorica

10

podjetnikov je pet mesecev razvijalo svoje poslovne ideje s pomočjo podjetniškega inkubatorja Perspektiva

Naziv za Naj pitch pa je osvojila Maja Lapajne, sicer svetovalka za digitalni marketing, ki pa je v času prvega vala epidemije oživila svoj hobi - šivanje. Tako je zasnovala kroje, sete in delavnice za šivanje igrač - na njeni spletni strani vsakdo lahko zdaj dobi kroj za igračo, narejen posebej za njegovega ali njenega otroka.

V petih mesecih od ideje do trga

Natečaj Naša Perspektiva, ki ga je Podjetniški inkubator Perspektiva objavil marca, je sicer pritegnil 15 prijav, letos prvič iz vse Slovenije. Med njimi so izbrali deset prijavljenih in jih pet mesecev z mentorji usposabljali z različnimi delavnicami, izobraževanji, da so nadgradili podjetniške ideje do točke, ko je ta pripravljena za predstavitev na trgu.

Strokovna komisija ( Mateja Jordan,mag. Boštjan Požar, Uroš Petohleb) je med njimi izbrala tri najobetavnejše, inkubator in občina Postojna pa sta zanje in za ostale finaliste zagotovila nagradni sklad v vrednosti 14.000 evrov.

Pomagajo jim najti in premagati šibke točke

Poleg denarne spodbude pa je zanje pomembno tudi nadaljnje sodelovanje z inkubatorjem pod okriljem agencije Spirit v okviru programa SIO 2020-2022. To bo obsegalo redna srečanja z mentorji, souporabo poslovnih prostorov, sodelovanje v podjetniški skupnosti, vključevanje v programe inkubatorja ter podporo pri nadaljnjem razvoju. “Naš cilj je, da ideje zaživijo tudi v praksi, pravi vodja programa SIO v inkubatorju Perspektiva Ana Širca. Zato so še posebej veseli, da imajo v inkubatorju kar nekaj delujočih podjetnikov, ki so šli skozi podobne programe v prejšnjih letih.

Podjetniški inkubator Perspektiva je sicer med najmlajšimi v Sloveniji, a to ni slabost, temveč “motiv in razlog za našo dinamičnost in sodobnost,” poudarja njegova direktorica dr. Jana Nadoh Bergoč in dodaja: “Začetniški podjetniški koraki niso enostavni, zato pristopamo k vsakemu podjetniku z veliko mero človečnosti in razumevanja njegovih potreb. Vendar je naša naloga tudi vztrajati na tistih točkah, ki se jih podjetniki običajno najraje izognejo, predvsem, ker so jim posamezna področja nepoznana.”


Najbolj brano