Most čez Unico tudi uradno odprt

Včeraj so na cesti med Planino in Lazami uradno odprli prenovljeni most. Njegova obnova je stala pol milijona evrov.

Eno leto po prenovi je most dočakal tudi uradno otvoritev. Trak sta 
prerezala župana občin Logatec in Postojna, Berto Menard (levo) 
in Igor Marentič.   Foto: Foto Atelje Postojna
Eno leto po prenovi je most dočakal tudi uradno otvoritev. Trak sta prerezala župana občin Logatec in Postojna, Berto Menard (levo) in Igor Marentič.  Foto: Foto Atelje Postojna

PLANINA > Most čez Unico na cesti med Planino in Lazami so obnovili že lani, šele včeraj, skoraj eno leto zatem, ko so čezenj zapeljali avtomobili, pa je dočakal še uradno otvoritev. Trak na njem sta prerezala župana občin Postojna in Logatec, Igor Marentič in Berto Menard. Prej je zaradi slabega vremena in zime, nato zaradi novega koronavirusa, zmanjkalo časa.

Most si delita obe občini, saj meja med njima poteka prav po sredini mostu. Da je v slabem stanju, so ugotovili že pred petimi leti, ko je občina Logatec naročila njegov statični pregled. Obe občini sta se nato dogovorili za sodelovanje in delitev stroškov - vsaka je plačala nekaj več kot 250.000 evrov.

Med temeljito prenovo so popravili poškodbe zgornjega dela mostu in postavili nov robni venec ter pločnik. Poleg tega so utrdili konstrukcijo mostu, zaščitili vse betonske površine in sanirali oporne zidove. Namestili so tudi hidroizolacijo, uredili odvodnjavanje, cesto na novo asfaltirali in postavili kovinsko ograjo za pešce. Dela je opravljalo podjetje Map-Trade iz Slovenske Bistrice, promet pa je čez prenovljen most stekel 22. oktobra lani.


Najbolj brano