Recept: Fileti morskega lista, korenček, pastinak in črne trobente

za 4 osebe

2 morska lista

žlica oljčnega olja

čajna žlička masla

4 vejice limoninega timijana

ščepec soli

malo limoninega soka

Korenčkov pire:

500 g korenčka

200 ml korenčkovega soka

ščepec soli

malo limoninega soka

Pastinakov pire:

500 g pastinaka

50 g masla

100 g sladke smetane

ščepec soli

Črne trobente:

100 g očiščenih črnih ntrobent

žlička masla

sol in sveže zmlet črni poper

Morska lista očistimo, odstranimo kožo in filiramo. Za korenčkov pire damo vse sestavine v lonec in jih pustimo rahlo vreti, da se na kocke narezan korenček zmehča in tekočina skoraj povre. Po potrebi dolivamo vodo. Zmiksamo in pretlačimo skozi sito. Za pastinakov pire v loncu raztopimo maslo, dodamo na kocke narezan pastinak ter rahlo popražimo. Zalijemo s približno 300 ml vode. Dodamo sladko smetano in pustimo rahlo vreti, da tekočina skoraj povre. Nato zmiksamo, začinimo in pretlačimo skozi sito. Filete morskega lista solimo. V teflonski ponvi jih na kratko popečemo s timijanom, obrnemo, dodamo maslo in še eno minuto pečemo. Začinimo z malo limoninega soka. Čez sredino krožnika naredimo trakec iz žlice korenčkovega in žlice pastinakovega pireja, dodamo filete lista ter dopolnimo s sotiranimi črnimi trobentami, koščki korenčka in pastinaka.

(Recept Stephana Vadnjala iz celovške restavracije Dolce Vita je bil objavljen Svatba okusov - Poroka Alp in Jadrana).


Najbolj brano