Pohod po pečinah

Kraške pečine (skalne jame) v zaledju Trsta, ki so v času med drugo svetovno vojno, zlasti med letalskimi napadi zaveznikov med letoma 1944 in 1945 služile tudi kot zaklonišča za prebivalce vasi Bazovica, Padriče, Trebče in Gropada, bodo v nedeljo ponovno “oživele”.

Prenovljen vhod v padriško K’ptanovo pečino
Prenovljen vhod v padriško K’ptanovo pečino 

Vaške organizacije iz Bazovice, Gropade, Padrič in Trebč ter obe sekciji Vsedržavnega združenja partizanov Italije (VZPI ANPI) Trebče in Bazovica-Gropada-Padriče namreč ob 75-letnici zmage nad nacifašizmom organizirajo Pohod po pečinah.

Začetek pohoda bo ob 9. uri v Bazovici pri stari sežanski cesti, od koder se bodo udeleženci sprehodili do Gropade, ki je med drugo svetovno vojno nudila močno logistično in strateško podporo partizanski vojski (tam so bila tri takšna skalna zaklonišča), in naprej do Trebč, kjer so se domačini med bombardiranjem zatekli v dve pečini. Pohodniki se bo nato po drugi proti vračali proti gropajskemu koncu in Padričam, kjer je bila znamenita K’ptanova pečina, ter naprej proti izhodišču pohoda - Bazovici, kjer sta bili še dve zaklonišči - Pasja pečina in pečina B’č. Ob vsaki pečini bodo domačini na kratko orisali zgodovino in povedali nekaj dogodivščin, ki so se zgodile v medvojnem in povojnem času. Pečine pa niso bile le zatočišče, kamor so se ljudje zatekli pred napadi. V padriški K’ptanovi pečini so, na primer, prostor opremili z odrom, na katerem so potekale kulturne prireditve, pevski večeri ter druge dejavnosti.

Pohod je krožen, skupaj s postanki se bo zaključil okrog 14. ure v Bazovici, kjer bo nato proslava. Slavnostni govornik bo tudi zgodovinar Jože Pirjevec.

Sledil bo krajši koncert Draga Misleja Mefa in skupine NOB. Zaželene so predhodne prijave na pohod.itinerario@gmail.com. JG


Najbolj brano