Borut Pahor obiskal koprsko stolnico in gledališče

Predsednik republike Borut Pahor si je v sklopu današnjega obiska Mestne občine Koper ogledal tudi gledališče in direktorici Katji Pegan izročil zahvalno listino.

 Foto: Zdravko Primožič/FPA
Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > V stolnici Marijinega vnebovzetja se je Borut Pahor najprej seznanil s pripravami na namestitev največjih cerkvenih orgel v Sloveniji, zatem pa je čez Titov trg zakorakal do sosednjega Gledališča Koper. Direktorica Katja Pegan mu je uvodoma predstavila zgodovino kulturnega hrama, ki ga vodi od njegove ponovne obuditve pred dvema desetletjema.

Predsednika, ki je prvič obiskal koprski teater, je presenetil podatek, da je tam že v letih 1954-1957 delovalo Gledališče Slovenskega Primorja, ki je premoglo tudi italijansko dramo. Leta 1964 pa je zaživel Oder mladih, poznejši Mestni oder Koper, kjer so pod vodstvom Marka Marina v gledališki svet vstopili Svetlana Makarovič, Boris Cavazza, Ljerka Belak, Vlado Šav, Milena Zupančič ...

Predsednik si je ogledal veliko dvorano, s sedanjim kolektivom pa je poklepetal v mali. Direktorici je predal pisno zahvalo “ob 20. obletnici ustanovitve gledališča in desetletnici festivala predstav za mularijo Pri svetilniku, za dosežke v razvoju uprizoritvenih umetnosti in vidne uspehe pri negovanju gledališke kulture med mladimi”.

Mentorja Renata Vidič in Gregor Geč sta mu predstavila gledališko šolo, tik pred prvo učno uro v tej sezoni pa je predsednik pred gledališčem še pozdravil otroke. Po kavi je delegacija krenila proti Marezigam, kjer sta Pahorja na pogovornem večeru časopisa Obala plus v nizu Jaz pa nekaj vem gostila Bojana Leskovar in Boris Šuligoj.  


Najbolj brano