Protestno pismo Toninu: naši občani niso drugorazredni

Postojnski župan Igor Marentič je na obrambnega ministra Mateja Tonina včeraj naslovil protestno pismo. “Občani občine Postojna se te dni ponovno počutimo, kot da smo priča vojnemu stanju. Glasni preleti letal in streljanje nas vračajo v obdobje, katerega marsikdo med nami ni doživel, starejši občani pa bi ga najraje pozabili,” je opozoril in ministra pozval, naj ob odobritvi tovrstnih vaj vsaj malo pomisli na postojnske občane. Minister se na očitke še ni odzval.

Župan  Igor Marentič z ministrom Matejem Toninom ob njegovem 
obisku v regijskem štabu civilne zaščite aprila letos. Foto: Veronika Rupnik Ženko
Župan Igor Marentič z ministrom Matejem Toninom ob njegovem obisku v regijskem štabu civilne zaščite aprila letos. Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > Na postojnski občini so v teh dneh, ko na vadišču ponovno poteka usposabljanje enot z bojnimi streljanji večjih kalibrov in preleti letal, priča vse večjemu številu pisem, klicev, elektronskih in sms sporočil z ostrimi pritožbami občanov.

“Žalosti nas dejstvo, da se kot minister popolnoma distancirate od našega položaja in vam je kakovost življenja v naši občini popolnoma nepomembna,” je v pismu izrazil obžalovanje župan Igor Marentič in ministra opozoril, da postojnski občani “niso samo številke v statistiki in niso drugorazredni državljani”.

Opozarjajo zaman

Gre za že tretje protestno pismo občine s praktično enako vsebino. “Že večkrat smo opozarjali na nevzdržno stanje ob vojaških vajah in naša pričakovanja se v tem času še vedno niso spremenila. Še vedno smo mnenja, da je naše okolje popolnoma neprimerno za tovrstna usposabljanja in še vedno menimo, da bi se morale tuje vojske umakniti iz majhnega vadišča pri Postojni, kar bi zmanjšalo hrup in neugoden vpliv na okolje.”

Postojnske občane so zopet vznemirili glasni preleti letal. (foto: Danijel Cek)

Večletna pogajanja z delovno skupino ministrstva za obrambo (Mors) - pod različnimi vladami - so se končala z odprtimi vprašanji. “Hrup in nevzdržne razmere pa kljub temu ostajajo stalnica življenja v naši občini,” je opozoril Marentič in ministra opozoril na njegove izjave med obiskom štaba civilne zaščite aprila letos, ko je zagotovil, da bodo na Morsu sestavili novo delovno skupino in nadaljevali s pogajanji z občino, česar pa do danes po informacijah občine še niso storili. Pač pa je minister, nasprotno, dejal, da je na potezi občina. “Obveščamo vas, da z naše strani ni nobenih ovir, saj naša skupina ostaja nespremenjena in je vedno pripravljena na konstruktiven pogovor,” je ministra seznanil Marentič.

Status Počka je nujno urediti

Prek facebooka se je odzval tudi postojnski poslanec LMŠ Robert Pavšič, ki je ocenil, da ministrova neodzivnost in nepripravljenost za dialog mečeta slabo luč na Slovensko vojsko. Poudaril je, da Postojnčani niso proti Slovenski vojski, kot se skuša prikazati, pač pa proti arogantnemu odnosu ministra in ministrstva, ki bi moralo skrbeti za zgledno sodelovanje s prizadetimi lokalnimi skupnostmi. “Status Počka je nujno potrebno urediti,” je pozval. In opozoril tudi, da Mors po neuradnih informacijah ne želi podaljšati pogodbe o uporabi nekdanjega vojaškega stadiona poleg vojašnic, ki ga je sklenilo z občino Postojna. “Kam si zašel, dragi minister, da te mladi postojnski nogometaši (na stadionu delujeta dva kluba, predvsem z mlajšimi kategorijami) tako motijo, da jih uporabljaš za uresničitev svojih političnih ambicij?” sprašuje Pavšič.

Ministrova neodzivnost in nepripravljenost za dialog meče slabo luč na Slovensko vojsko. Ampak ministrstvo za obrambo ni...

Objavil/a Robert Pavšič dne Sreda, 30. september 2020

Na odziv ministrstva za obrambo še čakamo.

Kot je znano, je postojnska občina z razveljavitvijo državnega prostorskega načrta za vadišče decembra 2018 odstopila od dogovora z Morsom o usklajevanju medsebojnih interesov, saj ocenjuje, da je vojska s tem izgubila podlago za izvajanje vojaških vaj na vadišču oziroma da te zdaj izvaja na podlagi “kvazi” gradbenega in uporabnega dovoljenja, izdanih za nazaj. Nasprotuje pa tudi ponovljenemu postopku sprejemanja novega DPN.


Najbolj brano