Ponudba, ki jo je težko zavrniti

Dobrodošli Štajerci, je predsinočnjim vodja Civilne iniciative Vrtojba Miloš Nemec slikovito pozdravil predstavnike družb Dom upravljane oziroma GIC gradnje, ki so prišli po blagoslov občine, da v nasedlem Socialnem centru vzpostavijo dom upokojencev. Občinski svetniki na vsa vprašanja niso dobili odgovorov, a so se strinjali, da je smiselno dati podporo. In so jo dali. Soglasno. Kaj drugega jim niti ni preostalo. Glede na to, da center, ki so ga začeli graditi pred desetimi leti, že devet let sameva, je kakršnakoli rešitev - da je le dovolj podkrepljena z referencami - dobrodošla.

Socialni center je ena od najbolj bolečih točk ne le občine Šempeter-Vrtojba, ampak celotne Goriške. V času, ko so čakalne vrste predolge, prostora v domovih za starejše pa premalo, prazni stavbi v Vrtojbi stojita kot nekakšen spomenik absurda. Dokaj lahko je sprejeti, da Dutb, ki je leta 2015 postala lastnica, objektov ni prodala, dokler ni našla ustreznega kupca. Teže pa je razumeti, da država že pred leti, ko je videla, da je vrag odnesel šalo, ni pravočasno posegla in poiskala rešitve. Res je, godljo so zakuhali na lokalni ravni. Ampak glede na to, da je pomanjkanje postelj v domovih za starejše na Goriškem nadpovprečno, to še zdaleč ni več le stvar lokalcev.

Mariborčani so prišli v Šempeter s ponudbo, ki je v danih okoliščinah občinski svetniki pravzaprav niso mogli zavrniti.

Minister za delo je pred kratkim dal vedeti, da še nič ni odločeno in da sta v igri dve možnosti: da država zagotovi denar za dokončanje centra ali da to prepusti koncesionarju. Ni skrivnost, da so na Goriškem pričakovali, da se bo zgodilo prvo. Nato pa se je čez noč našla druga rešitev. Mariborčani so prišli v Šempeter s ponudbo, ki je v danih okoliščinah ni bilo mogoče zavrniti.

Soglasje občine seveda ne pomeni, da je zgodbe konec. Štajerci morajo z Dutb končati postopek nakupa in predvsem pridobiti koncesijo. In tudi če jo dobijo, na Goriškem še nimajo v roki nedvoumnih garancij glede cen, kadrov, storitev. Imajo le besedo, da bodo dobili kakovosten program za ustrezno ceno. Dom upravljanje se sklicuje na izkušnje s Sončnim domom, s katerim je do letošnje zime upravljal v Mariboru. V Šempetru se morajo zadovoljiti s tem.

Marsikaj je torej še v zraku, a so si občina in domačini po letih brezupa vsaj malo oddahnili. Zdaj lahko le čakajo in upajo, da ne bo neljubih presenečenj. Teh so imeli zares že dovolj.


Preberite še


Najbolj brano