Po nedeljskih nakupih le še v male trgovine

Trgovine bodo ob nedeljah in praznikih zaprte, in to že v kratkem, predvidoma od sredine oktobra naprej. Med izjemami, za katere omejitve ne bodo veljale, so bencinski servisi in manjše trgovine, v katerih lastnikom ali direktorjem pomagajo še dijaki, študentje ali upokojenci. Trgovci so zaskrbljeni, razburjeni pa tudi zaradi konkurenčne prednosti bencinskih servisov, ki se spreminjajo v markete.

Trgovine, razen izjem, bodo ob nedeljah in praznikih zaprte. Veliki  
trgovci so zaskrbljeni, manjši pa vidijo priložnost zase. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Trgovine, razen izjem, bodo ob nedeljah in praznikih zaprte. Veliki trgovci so zaskrbljeni, manjši pa vidijo priložnost zase. Foto: Tomaž Primožič/FPA

PRIMORSKA > Kar 72 poslancev iz Levice, SDS, SD, NSi, SAB ter večjega dela LMŠ in Desus je v torek zvečer podprlo predlog Levice, naj bodo trgovine ob nedeljah in praznikih zaprte. Ukrep, ki so ga že spomladi, po ponovnem odprtju trgovin po koncu epidemije covida-19, predlagali v Sindikatu trgovine Slovenije, bo začel veljati 15 dni po objavi v uradnem listu.

“Zahtevamo pošteno igro”

V zakonodajnem postopku so se kopja lomila pri izjemah, za katere zaprtje ob nedeljah in praznikih ne bo veljalo. Včeraj so poslanci dokončno določili, da bodo po novem ob nedeljah in praznikih lahko odprte manjše prodajalne (do 200 kvadratnih metrov) na bencinskih servisih, mejnih prehodih, v pristaniščih, na letališčih, železniških in avtobusnih postajah ter v bolnišnicah. Poleg teh bodo lahko odprte manjše prodajalne, če bodo v njih na dela proste dneve kupcem stregli lastniki ali njihovi zastopniki sami, ob pomoči dijakov, študentov in upokojencev. Zakon ne določa posebnih izjem za prodajalne v turističnih krajih.

Aleksander Lemut, direktor Fame Vipava

“Naše stališče je, da naj bodo trgovine ob nedeljah zaprte, vendar naj to velja za vse trgovine. Naši najhujši konkurenti, bencinski servisi, ne morejo biti odprti in reklamirati, naj kupci pri njih kupujejo pašto, kruh, plenice.”

Primorski trgovci so zaskrbljeni. “Naše stališče je, da naj bodo trgovine ob nedeljah zaprte, vendar naj to velja za vse trgovine. Naši najhujši konkurenti, bencinski servisi, ne morejo biti odprti in reklamirati, naj kupci pri njih kupujejo pašto, kruh, plenice,” na posledice zaprtja trgovin s takšnimi izjemami, kot so jih potrdili poslanci, opozarja Aleksander Lemut, direktor primorske verige marketov Fama Vipava. “Tudi na bencinskih servisih so zaposlene mlade mamice in očki in tudi tam so ljudje zgarani, saj delajo dopoldne, popoldne in ponoči. To ni pošteno. Zahtevamo samo pošteno igro,” poudarja. Izjema, da so lahko odprte trgovine, ki delujejo v sklopu bencinskih servisov, po njegovem koristi predvsem Petrolu, ki ustvarja največji dobiček med trgovskimi podjetji.

Na račun zaprtja večjih trgovin bodo pridobili
Zadovoljen, da bodo lahko ob nedeljah ostali odprti tudi vnaprej, je samostojni podjetnik Silvo Žigon, ki ima manjšo trgovino, Mercatorjevo franšizo, v Hruševju pri Postojni. Zanje se, kot pravi, s sprejemom zakona pravzaprav ne spreminja nič, saj sta že doslej ob nedeljah, ko imajo trgovino odprto od 8. do 12. ure, delala sama z ženo, medtem ko sta bili dve zaposleni ob nedeljah prosti.
Prodaja, ki jo ustvarijo ob nedeljah in ki se giblje okrog osem odstotkov, zanje, kot pravi Žigon, ni zanemarljiva. Na računa zaprtja večjih trgovskih centrov pa ocenjuje, da bi se jim lahko v bodoče še povečala. Potrošniki, ki so bili dolga leta navajeni, da so trgovine odprte vse dni v tednu, so v času epidemije po Žigonovih besedah sicer resda začeli nakupovati nekoliko bolj premišljeno, večje nakupe so opravili predvsem ob sobotah ali ponedeljkih. Kljub temu pa bo glede na njegove izkušnje za marsikoga zelo priročno, da bo lahko tudi ob nedeljah “skočil” v manjšo trgovino.
“Zakona, ki bi prepovedal nedeljsko odprtje trgovin, se ne bojimo, za nas bo kvečjemu dobrodošel,” pravi Javorka Križman, lastnica trgovin in podpredsednica obrtne zbornice Piran. “Kot zdaj razumemo zakon, sodimo med manjše trgovine in bomo lastniki v njih lahko delali tudi ob nedeljah. In tudi bomo.” Po njenih besedah je bila zima za trgovce v Piranu zelo slaba, dodaten udarec jim je zadala epidemija. Turistične bone ocenjuje kot zelo dobrodošle, vendar pravi, da so bili zadnji pravi turisti v slovenski Istri lani in predlani.
Po njenem mnenju je prepoved obratovanja trgovin ob nedeljah dobrodošla tudi zaradi omejitve širjenja virusa: “V zimskem času so se ljudje ob nedeljah družili po velikih trgovskih centrih, ki so postali kot 'kokošnjaki'. Sama nikoli nisem hodila tja, ker me je dušilo. Rajši sem vnuke peljala v Lipico, Škocjanske jame ali na Socerb. Slovenija je prelepa, da bi hodili ob nedeljah v trgovske centre. Bomo pač nakupovali ob sobotah.” Sama se pripravlja, da bodo v njenih trgovinah delali tudi ob nedeljah; da tudi v njih ne bi nastal 'kokošnjak', pa zagotavlja že sam tip trgovine. “To so butične trgovine, k nam pridejo kupci namenoma in pri nas ni nikoli gneče. Mislim, da bo novost za manjše trgovce samo pozitivna,” je sklenila Križmanova. VRŽ, DC

Pretrgane dobavne verige

Lemut opozarja še na to, da bodo morale biti letos v času božičnih in novoletnih praznikov trgovine zaprte dvakrat po tri dni skupaj. “To ni problem samo z vidika oskrbe, ampak je tudi tehnološki problem, saj se kvari vse blago iz hladne verige, prekinjene pa so tudi dobavne verige.” Fama, ki ima v 27 marketih v manjših primorskih krajih zaposlenih 126 delavcev, ima ob nedeljah odprtih približno pol svojih marketov.

Robert Fakin, direktor KZ Agrarie

“Izjem nismo še preučili, ker mislim, da bo zakon padel na ustavnem sodišču, ampak če obstaja kakršna koli možnost, da ostanejo trgovine ob nedeljah odprte, bom delal tudi jaz osebno, skupaj s študenti in upokojenci.”

Lemut je pred leti sodeloval v pogajanjih med trgovci in sindikati pri pripravi pogojev, pod katerimi smejo delati zaposleni od nedeljah. Strinjali so se o dodatnih plačilih za nedeljsko delo, praznikih, ko so trgovine zaprte, in številu nedelj, ko morajo biti delavci prosti. To, da se zdaj trgovce prikazuje kot kriminalce, ki nebrzdano izkoriščajo delavce, je zanj nesprejemljivo.

Dobiček Agrarie bo šel šel čez mejo

Direktor Fame ne verjame, da bo zakonska določba o zaprtju trgovin ob nedeljah in praznikih obveljala, saj jo najverjetneje čaka ustavna presoja. Enako pravi Robert Fakin, direktor KZ Agraria: “Izjem nismo še preučili, ker mislim, da bo zakon padel na ustavnem sodišču, ampak če obstaja kakršna koli možnost, da ostanejo trgovine ob nedeljah odprte, bom delal tudi jaz osebno, skupaj s študenti in upokojenci.” Če ne bodo našli načina, da bi lahko še naprej delali ob nedeljah, bo šel njihov nedeljski dobiček čez mejo, k trgovcem, ki že pošiljajo reklame v poštne nabiralnike kupcev na Primorskem. KZ Agraria bi lahko letno izgubila pol milijona evrov.

Na istem bregu Levica in Cerkev

“Pri poslancih je prevladal razum; ne gre za politično, ampak povsem interesno zadevo,” je odločitev za zaprtje trgovin ob nedeljah in praznikih pozdravil Ladi Rožič iz Sindikata delavec trgovine Slovenije. Zaprtje trgovin, ki ga je v imenu sindikata v parlamentarni postopek spravila stranka Levica, pozdravljajo tudi v Rimskokatoliški cerkvi. Spomnili so, da si predstavniki cerkva že dve desetletji prizadevajo, da bi bila nedelja namenjena duhovnemu življenju ter preživljanju prostega časa z družino in prijatelji. O zaprtju trgovin ob nedeljah so leta 2003 odločali državljani na referendumu. Takrat je zaprtje podprlo nekaj več kot 57 odstotkov volivcev, ki so prišli na volišča.

Odločitev za zaprtje trgovin ob nedeljah in praznikih je po Fakinovih besedah “popolna sabotaža gospodarstva” in “političnih populizem”. Agraria ima dva trgovska centra, v Luciji in Kopru. V eni izmeni dela 15 delavcev, sedanja ureditev nedeljskega dela pa je bila zanje neboleča, pravi direktor. “Prodajalke so prišle na vrsto približno enkrat na mesec. Nikoli nismo imeli težav s kadrom za delo ob nedeljah, saj je to delo bolje plačano.”


Najbolj brano