Biden Trumpu: Lahko že utihneš, človek?

“Kdo je zmagal na najbolj kaotičnem predsedniškem soočenju vseh časov,” so bili naslovi svetovnih medijev danes zjutraj, nekaj ur po prvem predsedniškem soočenju med republikancem Donaldom Trumpom in nekdanjim Obamovim podpredsednikom, demokratom Joejem Bidnom.

Prvo soočenje med Donaldom Trumpom in Joejem Bidnom je bil 
v ZDA, pa tudi drugod po svetu,  težko pričakovan dogodek. Foto: Profimedia
Prvo soočenje med Donaldom Trumpom in Joejem Bidnom je bil v ZDA, pa tudi drugod po svetu, težko pričakovan dogodek. Foto: Profimedia

CLEVELAND > In soočenje je bilo resnično kaotično; voditelj, novinar Fox TV Chris Wallace, je že po dobrih desetih minutah moral Donalda Trumpa opomniti: “Gospod predsednik, nocoj sem jaz moderator,” Joeju Bidnu pa na neki točki ni ostalo drugega kot zaviti z očmi in reči “Lahko že utihneš, človek?”. Trump je namreč od samega začetka tekmecu ne le skakal v besedo, temveč je preprosto govoril, kot bi bil v dvorani sam. “Vodenje tega prestižnega dogodka je bila v torek zvečer verjetno najslabša služba v ZDA,” so po soočenju zapisali na BBC.

Prvo soočenje so pripravili v Clevelandu, potekalo je brez občinstva, tekmeca se pred začetkom tudi nista rokovala. Razlog: epidemija covid-19, v kateri so ZDA s sedmimi milijoni in pol okuženih in več kot 210.000 umrlimi z naskokom najbolj prizadeta država na svetu. Pričakovano je Trump zatrjeval, da se je vlada pod njegovim vodstvom z epidemijo spopadla “odlično”, čemur je tekmec ves čas ugovarjal. Kot je počel že ves čas, je za epidemijo okrivil Kitajsko, Biden pa mu je očital, da je že od februarja vedel, za kako resno grožnjo gre, vendar ni ukrepal.

“Vodenje tega prestižnega dogodka je bila v torek zvečer verjetno najslabša služba v ZDA,” so po soočenju zapisali na BBC. (foto: Profimedia)

Kot je namreč v nedavno izdani knjigi razkril znani novinar Bob Woodward, mu je že februarja predsednik po telefonu priznal, da ve za nevarnost, vendar jo v javnih nastopih “zmanjšuje, ker ne želi sprožiti panike”. Predsednik je tudi napovedal, da bo cepivo proti koronavirusu na voljo že do novembra, kar pa je glede na to, da je jutri prvi oktober, bolj malo verjetno.

Donald Trump je bil v nastopu sicer bolj samozavesten od tekmeca, ki tudi sicer ne slovi kot dober govornik. Kljub temu je britanski BBC za zmagovalca prvega soočenja razglasil Bidna, ki naj bi dokazal, da je kljub letom sposoben delovati pod pritiskom in ne izgubiti potrpljenja.

Organizatorji soočenja so 90-minutno soočenje razdelili na šest tematskih sklopov: davčne zadeve kandidatov (New York Times je pred dnevi razkril, da je Trump v minulih letih plačal le po 750 dolarjev davka), vprašanje vrhovnega sodišča po smrti liberalne sodnice Ruth Bader Ginsburg, covid-19, gospodarske teme, rasna politika in nasilje ter integriteta volitev in volilnega procesa (Trump še ni neposredno odgovoril na vprašanje, ali bo pripravljen predati oblast, če na volitvah ne zmaga).

Drugo soočenje je načrtovano za 15., zadnje pa za 22. oktober, vendar so že po prvem opazovalci začeli dopuščati možnost, da bosta preostali po zmedenem uvodnem odpovedani. Volilni dan bo 3. novembra.


Najbolj brano