V Istro od danes brez karantene ali testa

Od danes lahko znova potujemo v Istro ali v Primorsko-goransko županijo na Hrvaškem, ne da bi nas ob vrnitvi čakala karantena ali test na covid-19. Vlada, ki je v nedeljo posodobila seznam epidemiološko (ne)varnih držav, je ti dve obmejni območji uvrstila na oranžni seznam. Za zajezitev širjenja virusa načrtuje nove ukrepe, ni izključena niti vnovična razglasitev epidemije.

Od danes je mogoče tudi v Istro potovati, ne da bi nam ob vrnitvi 
grozila karantena ali nas čakal test.   Foto: Tomaž Primožic/FPA
Od danes je mogoče tudi v Istro potovati, ne da bi nam ob vrnitvi grozila karantena ali nas čakal test.  Foto: Tomaž Primožic/FPA

SLOVENIJA > Vlada je odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja covida-19 na mejnih prehodih na zunanji meji, na kontrolnih točkah na notranjih mejah in v notranjosti Slovenije, sprejela v soboto, v nedeljo pa je še posodobila seznamih epidemiološko (ne)varnih držav. Pri pripravi odloka so skušali slediti priporočilom Evropske komisije z začetka septembra. Ta predvidevajo štiri sezname: rdečega, oranžnega, zelenega in sivega; za tega se Slovenija še ni odločila (gre pa za države, o katerih ni dovolj podatkov).

Ključno je, da se ne ponovi marčna oziroma aprilska situacija, ko je vsaka država meje odpirala oziroma zapirala po svoje, je včeraj na novinarski konferenci o aktualnih razmerah glede covida-19 pojasnil notranji minister Aleš Hojs.

Hrvaška oranžna in rdeča

Pri naših južnih sosedih so med oranžnimi območji Istra in Primorsko-goranska županija (Reka, Crikvenica, Krk, Cres, Lošinj), Zagreb ter vsa severna Hrvaška, medtem ko obala južno od Senja ostaja na rdečem seznamu.

Le še peščica varnih držav, Srbija zelena

Na zelenem seznamu držav sta se znova znašli Srbija in Poljska, ki sta se med evropskimi državami pridružili Cipru, Latviji, Litvi, Lichtensteinu in Finski. Z zelenega seznama se je umaknila sosednja Italija, ki je po novem na novo določenem oranžnem seznamu. Na tem seznamu so se znašle tudi Istra in Primorsko-Goranska županija. To pomeni, da ob vrnitvi (če gre za državo EU ali iz območja schengna) pri nas ni zahtevana karantena ali negativen test. Novost je, da karantena ob vstopu ni zahtevana niti za državljane oranžnih držav. Na rdečem seznamu pa so ostale hrvaške županije ter nekateri deli držav članic EU in Švice.

Negativni test namesto v karanteno

Med ključnimi spremembami vladnega odloka glede prehajanja slovenske meje je možnost vstopa v državo brez odrejene karantene. Za tujce, ki prihajajo v Slovenijo z oranžnih območij in vse, ki prihajajo z rdečih, še vedno velja 10-dnevna karantena, razen če predložijo negativni test. Ta ne sme biti starejši od 48 ur, opravljen pa mora biti pri kateri od verodostojnih organizacij v državi članici EU, državi članici schengenskega območja ali v Sloveniji. V prihodnje bodo morda na seznam pristojnih laboratorijev ponovno vključili tiste iz tretjih držav. V Bosni in Hercegovini menda obstaja sivi ali črni trg, na katerem je mogoče dobiti lažni negativni izvid.

“Uvajamo tudi možnost, da oseba, kateri je bila na meji odrejena karantena, v času izvajanja karantene opravi test in v primeru negativnega testa se ji karantenska doba prekine,” je pojasnil minister Hojs.

Epidemiološko odrejene karantene zaradi rizičnega stika z negativno osebo z negativnim izvidom testa na okužbo s koronavirusa pa za zdaj še ni mogoče prekiniti, čeprav se po Hojsovih napovedih obetajo spremembe tudi na tem področju.

Kmalu v omejitev obratovalnega časa?

Povedal je še, da vlada za zajezitev širjenja novega koronavirusa že načrtuje nove ukrepe. Pristojni ministri in strokovna skupina se bodo sestali danes ali jutri. Konkretnih ukrepov ni želel izpostavljati, je pa možno omejevanje obratovalnega časa lokalov, saj se bliža zimski čas, ko se bodo gostje z vrtov premaknili v notranjost lokalov, ter fitnesov in športnorekreacijskih centrov.

Ob poslabšanju epidemioloških razmer ni izključil niti ponovne razglasitve epidemije. A je hkrati poudaril, da želijo slediti priporočilom Evropske komisije, da se dodatno ne omejuje gibanja. Obenem so prisluhnili tudi stroki, ki ugotavlja, da se okužbe v zadnjih tednih širijo predvsem znotraj države in ne z vnosom iz tujine. sr


Najbolj brano