Kako spet ljubiti ljudi

Okus po izoliranosti še vedno ostaja in z njim tudi želja po pristnem, zdravem človeškem stiku, ugotavljajo soustvarjalci Avgusta. Priredbo pravljice Hermanna Hesseja bodo drevi ob 20. uri premierno uprizorili na malem odru Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica.

Življenjska in poklicna sopotnika Miha Nemec in Maja Poljanec 
Nemec  sta predstavo začela ustvarjati v domači dnevni sobi.     Foto: Metka Sulič
Življenjska in poklicna sopotnika Miha Nemec in Maja Poljanec Nemec sta predstavo začela ustvarjati v domači dnevni sobi.  Foto: Metka Sulič

NOVA GORICA > V novem programu Studio SNG Nova Gorica z manjšimi projekti na pobudo zaposlenih spodbujajo ustvarjalnost domačega ansambla. Avgusta sta se lotila življenjska in poklicna sopotnika Maja Poljanec Nemec in Miha Nemec.

Delo na domu

“Zastavila sva ga v domači dnevni sobi, v drugi polovici samoizolacije. Rodil se je iz potrebe po ustvarjanju in po pristnem stiku z drugimi,” pojasnjuje Miha Nemec. “Maja se je spomnila Hessejevega Avgusta, nakar sva raziskovala, zakaj naju v samoizolaciji nagovarja prav ta.”

Pravljica v prevodu Jaroslava Novaka sledi naslovnemu Avgustu od rojstva do smrti. Skrivnostni sosed njegovi materi kot krstni boter ne more dati bogatega darila, saj je prereven, lahko pa ji izpolni eno željo za njenega fanta. Gospa si zaželi, da bi ga morali vsi ljudje vzljubiti, s tem pa mu nakoplje prekletstvo: vsi imajo radi njega, on pa nikogar, vse dokler ...

“Gre za osebno izolacijo Avgusta, ki se mora spet naučiti, kako ljubiti ljudi. Primerna se nama je zdela predstava, ki reflektira občutja, kakršna smo imeli in jih na neki način še zmeraj imamo,” pravi Miha Nemec.

Na mali oder novogoriškega gledališča sta igralca s sodelavci prenesla prizorišče iz svoje dnevne sobe. “Ta poteza sodi v kontekst, saj se ukvarjamo z občutki varnosti, z medčloveškimi odnosi ...” pojasnjuje Nemec. In se zasmeji ob pripombi, da jima ločevanje doma in službe očitno ne gre najbolje od rok: “Kar nekaj časa sva ju ločevala. Maja je pri tem boljša, zato je bila njena želja po kršenju dogovorjenega izrednega pomena. Ko med epidemijo nismo smeli ustvarjati v gledališču, je delo vdrlo v dom, k sreči z lepo in globoko pravljico.”

Oglasi se glasbenik ...

V proces postavljanja pravljice na oder je najprej vstopil tolkalec Tomi Novak. “Iskala sva glasbenika, ki bi oblikoval zvok in bil med predstavo v interakciji z igralko. Imava veliko srečo, saj Tomi obvlada svoj posel, za sabo ima tudi šolo Zlatka Kaučiča, svoje znanje je imenitno uporabil,” pravi Nemec, tudi režiser predstave. In dodaja, da predstava nima povsem zaprte forme, igralka in glasbenik se med nastopom prilagajata drug drugemu.

Maja Poljanec Nemec na odru pripoveduje pravljico, z intervencijami pa tu in tam vskočita glasbenik in režiser, ki ugotavlja, da Avgust potemtakem “je monodrama in obenem ni, vsekakor ne klasična”.

Predstavo sta soustvarila še kostumografinja Bjanka Adžić Ursulov in oblikovalec svetlobe Peter Uhan.


Najbolj brano