Sporočilo miru skozi umetnost

Letošnja slovesnost na Cerju ob mednarodnem dnevu miru je bila nekoliko drugačna, zaradi znanih razmer ni bilo vseslovenskega zborovanja. Sporočilo miru so na čelu z ministrom Vaskom Simonitijem poslali skozi kulturo oziroma z odkritjem slike Rudija Španzla.

   Sporočilo miru so letos s Cerja poslal skozi kulturo - z odkritjem 
nove slike Rudija Španzla. Foto: Mitja Ambroželj
Sporočilo miru so letos s Cerja poslal skozi kulturo - z odkritjem nove slike Rudija Španzla. Foto: Mitja Ambroželj

CERJE > Likovno delo Rudija Španzla, posvečeno feldmaršalu Svetozarju Boroeviću von Bojni, nosi naslov Veter pozabe. Prav kljubovanje vetru pozabe je kot rdeča nit povezalo letošnjo slovesnost ob mednarodnem dnevu miru, ki so jo v pomniku miru na Cerju v soboto pripravili Koordinacija domoljubnih in veteranskih organizacij z Društvom TIGR Primorske na čelu, Občina Miren-Kostanjevica in zavod Turizem Miren-Kostanjevica. Prireditev je bila v notranjosti Pomnika, v ožjem krogu povabljenih. Širša javnost jo je lahko spremljala v živo preko facebook in youtube kanala Miren Kras.

Začetek je častno obeležil poklon praporščakov, osrednja tema letošnjega praznika pa je bila umetnost kot medij, ki presega ideologije, državne in jezikovne meje in zato s sporočilom seže dlje in nagovori globlje.

Vrhunec prireditve, ki je sledil povzetku poslanice generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa, pozdravu župana Mauricija Humarja in predsednika Društva TIGR Primorske Gorazda Humarja ter slavnostnemu nagovoru ministra za kulturo Vaska Simonitija, je bilo odkritje novega dela slikarja Rudija Španzla Veter pozabe.

Nastalo je kot nadaljevanje triptiha Ples življenja in smrti, najbolj slikovite pripovedi o tragediji prve svetovne vojne in soške fronte na Krasu. Pripoveduje zgodbo o ohranjanju spomina na vse zaslužne za mir v tem delu sveta, med drugim tudi generala Boroevića, ki mu je delo še posebej posvečeno.

Slovesno sta ga odkrila župan in minister, ki je poudaril pomen kulture pri ohranjanju kolektivnega spomina in utrjevanju identitete naroda. Pomnik na Cerju bo po njegovem pri tem imel pomembno vlogo. “Zelo bo pomembno bo, kako bo predstavljena vsebina te utrdbe, oziroma zelo pomembno je, kako razumemo zgodovino, ki preseva v naš čas,” je dejal.

Interpretacijo in predstavitev slike je pospremil umetnostni kritik Ferdinand Šerbelj, za kulturno - glasbeno kuliso dogodka pa so poskrbeli tenorist Vladimir Čadež, igralec SNG Matija Rupel in trobilni kvintet Orkestra slovenske policije. Prireditev je vodila Nataša Nardin,dijaki umetniške gimnazije Nova Gorica pa so za to priložnost pripravili krajši igrani film v poklon Francetu Bevku, ki ostaja na ogled v pomniku. Izšla je tudi brošura o novi sliki na Cerju in njenem avtorju z naslovom Veter pozabe.


Najbolj brano