Kotiček za izmenjavo

V prostorih Društva prijateljev mladine Izola so odprli izmenjevalni kotiček za otroke in mladostnike. Prvih tisoč otroških in mladostniških predmetov je mladim že na voljo. “Izmenjevanje je veliko prijaznejše kot nakupovanje,” pravi Metka Magdalena Šori, vodja Centra uporabnih predmetov v mestu.

V izmenjevalnem kotičku v Društvu prijateljev mladine Izola je 
moč videti in znova uporabiti številne lepe in uporabne reči.
V izmenjevalnem kotičku v Društvu prijateljev mladine Izola je moč videti in znova uporabiti številne lepe in uporabne reči.  

IZOLA > V izmenjevalni kotiček bodo otroci in mladostniki prinesli vse še uporabne predmete, ki jih ne potrebujejo več, obenem pa jih bodo lahko tudi zamenjali za druge uporabne reči. Zaenkrat so police že napolnjene z oblačili, obutvijo, knjigami, šolskimi pripomočki, igračami, športnimi rekviziti in še čim.

“S tem skupnim projektom bomo v prostore pritegnili predvsem starše naših stalnih uporabnikov, torej otrok in mladostnikov,” pravi Ana Jamnik, predsednica Društva prijateljev mladine Izola.

Delavnice ponovne uporabe

Vsak četrtek bodo potekale delavnice ponovne uporabe, namenjene otrokom od 5. leta naprej. Obnavljali in reciklirali bodo pohištvo, tekstil, pločevinke ... Partnerji v projektu so CUP v mestu, Komunala Izola in Društvo Mali grafiki. Več informacij na številki 069/704-989 (Barbara Motoh).

V partnerski akciji, ki spodbuja ponovno uporabo, sodelujejo izolska občina, Komunala Izola in Društvo prijateljev mladine Izola, sodi pa v sklop Dneva za spremembe, ki poteka pod okriljem Slovenske filantropije. Izmenjevalni kotiček v Društvu prijateljev mladine je v sklopu aktivnosti Centra uporabnih predmetov (CUP) uredila kar Komunala Izola.

Center uporabnih predmetov v središču Izole deluje že skoraj poldrugo leto, doslej pa je sprejel več kot 23.000 rabljenih stvari. Približno 19.000 predmetov je dobilo nove lastnike, vsi pa ne. “Predmeti, ki jih dlje časa nismo mogli izmenjati, so bili predvsem otroška oblačila in šolske potrebščine,” je pot do sodelovanja z Društvom prijateljev mladine povzela Metka Magdalena Šori, vodja Centra uporabnih predmetov v mestu.

Projekt sofinancirata ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Evropski sklad za regionalni razvoj, izolsko pridobitev pa sta z obiskom podprla župan Danilo Markočič in Denis Bele, direktor izolske Komunale.


Najbolj brano