V Rio de Janeiru zaradi koronavirusa preložili karneval

Zaradi pandemije covida-19 so organizatorji za nedoločen čas preložili svetovno znani karneval v Rio de Janeiru, ki naj bi tradicionalno potekal februarja prihodnje leto. Po letu 1912 bo to prva preložitev največjega karnevala na svetu, poročajo tuje tiskovne agencije.

RIO DE JANEIRO > “Prišli smo do zaključka, da je treba dogodek preložiti,” je sporočil predsednik Neodvisne lige šol sambe v Rio de Janeiru (Liesa), ki organizira dogodek, Jorge Castanheira. “Februarja tega enostavno ne moremo izvesti. Šole sambe ne bodo imele časa ali finančnih in organizacijskih virov, da bi bile pripravljene,” je dejal.

Največji karneval na svetu, ki vsako leto privabi milijone turistov iz Brazilije in vsega sveta, je za epidemiologe predstavljal nočno moro: nepregledne množice ljudi, ki plešejo na ulicah in se zgrinjajo na znameniti sambadrom, so v epidemiji nepredstavljive, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Oblasti v Rio de Janeiru so sicer že julija sporočile, da zaradi koronavirusa odpovedujejo praznovanje novega leta na slavni plaži Copacabana.

Karneval v Rio de Janeiru so nazadnje preložili pred več kot stoletjem, leta 1912 po smrti dolgoletnega zunanjega ministra Joseja Maria da Silve Paranhosa. Ta naj bi nekoč po poročanju AFP dejal: “V Braziliji obstajata samo dve stvari, ki sta resnično organizirani: nered in karneval.”

Brazilija je ena najbolj prizadetih držav v pandemiji covida-19. Doslej so potrdili 4,7 milijona okužb in skoraj 140.000 smrti zaradi covida-19. V zadnjih dveh tednih so po podatkih brazilskega zdravstvenega ministrstva v povprečju dnevno zabeležili skoraj 30.000 novih okužb in 735 smrti.


Najbolj brano