Roza se je vrnil k jezikovnemu nonsensu

Sinoči so na literarnem festivalu Oko besede v Murski Soboti podelili 24. nagrado večernica za najboljše mladinsko delo v preteklem letu. Letošnji nagrajenec je Andrej Rozman Roza za pesniško zbirko Rimuzine in črkolazen, s katero se je vrnil k jezikovnemu nonsensu.

Rimuzine in črkolazen, knjiga  igrivega upora in  svobode   Foto: Mladinska knjiga
Rimuzine in črkolazen, knjiga igrivega upora in svobode  Foto: Mladinska knjiga

MURSKA SOBOTA > Andrej Rozman Roza se z zbirko Rimuzine in črkolazen, izdano pri Mladinski knjigi, vrne k jezikovnemu nonsensu: pesem se izroča čisti jezikovni igri izmišljanja nenavadnih tvorjenk, ustvarjanja rim, iskanja besede v besedi, preobražanja slovničnih pravil in povezovanja enakozvočnic, piše v utemeljitvi nagrade časnika Večer. Pogost je tudi predstavni nonsens kot spreminjanje razmerij med predmeti in osebami, aliteracijsko lepljenje besed in igra s stalnimi besednimi zvezami, ki se preoblikujejo v daljše pripovedne pesmi. Ta vrsta poezije prevladuje v sklepnem delu zbirke - inovativne teme so vprašanja prevzemanja tujih besed, pomen pogovora in že v prejšnjih zbirkah značilen upor pravilom, dosežen z nenavadnimi preobrati pesemske zgodbe in medbesedilnimi navezavami.

Nekatera sklepna besedila upesnjujejo sodobne razvade in negativne človeške lastnosti, druga se vrnejo k igri s črkami in besedami - pesniška zbirka zaokroženo nadgrajuje prepoznavno poetiko igrivega upora zoper pravila in zagovarja svobodo ustvarjalnosti, še piše v utemeljitvi.

V intervjuju za Večer je nagrajenec povedal, da se je “s pisanjem za otroke vsaj za nekaj časa izpraznil, tako da so Rimuzine in črkolazen mogoče moja zadnja knjiga, ki bi lahko dobila večernico, in sem je zato dodatno vesel”. Pred dvema letoma je veliko pisal za teatre: “Malo sem se skuril, zato sem računal, da bom nekaj časa bolj nastopal kot pisal, a zdaj zaradi korone nimam niti nastopov.”

Za večernico so bili nominirani še zgodovinsko-pustolovski roman PobegIgorja Karlovška, knjiga Si že kdaj pokusil luno? Boštjana Gorenca - Pižame, zbirka pesmi Babica za lahko nočVinka Möderndorferja in zbirka kratkih zgodb Timbuktu TimbuktuPetra Svetine. Žirijo so sestavljali predsednik Igor Saksida ter člani Kaja Bucik Vavpetič, Dragica Haramija, Darka Tancer Kajnih in Petra Vidali.  


Najbolj brano