Prijazna in duhovita zgodba o pošastih

“Vsi vemo, da obstajajo tri vrste pošasti: robate, zobate in kosmate,” pogumni fant Oton Kobilica pripoveduje v novi slikanici Jane Bauer Kako prestrašiti pošast. In najde način, kako ugnati celo najstrašnejšo med njimi ...

Jana Bauer:   $@ Kako prestrašiti pošast,  
ilustrirala Malgosia Zając,  
KUD Sodobnost International,  
34 strani, cena 19,90 evra
Jana Bauer: $@ Kako prestrašiti pošast, ilustrirala Malgosia Zając, KUD Sodobnost International, 34 strani, cena 19,90 evra 

Priljubljena mladinska pisateljica in prevajalka Jana Bauer (1975) dela kot urednica pri založbi KUD Sodobnost International, kjer je predlani izdala tudi svoje Ding dong zgodbe in letos zanje prejela desetnico - z njo Društvo slovenskih pisateljev nagrajuje najboljše domače otroško ali mladinsko knjižno delo, ki ga je član društva izdal v zadnjih treh letih. Doslej je bila Jana Bauer trikrat nominirana še za nagrado večernica, tudi za knjigi Groznovilca v Hudi hosti (2011) ter Groznovilca in divja zima (2017), ki ju je ilustrirala Angležinja Carolin Thaw.

Čezmejno sodelovanje in sprehod v svet simpatičnih srhljivih bitij se obrestujeta tudi v slikanici Kako prestrašiti pošast, ki jo je obogatila poljska ilustratorka Malgosia Zając iz Krakova.

“Jaz sem Oton. Oton Kobilica. Več o meni ne boste izvedeli. Razen tega, da sem pregnal tri pošasti in štiri ščurke,” bralkam in bralcem uvodoma pove mali junak. Nekega dne mu vrstnik in sostanovalec v bloku Filip Zajec, priimku ustrezno daleč manj korajžen kakor Oton, zaupa svojo težavo: pod njegovo posteljo se je zavlekla pošast. Na starše ne more računati - hipijevska mama ob prostih popoldnevih hipnotizira mačke, oče pa je odšel preplavat Amazonko. Ostane mu samo prijatelj, ki se izkaže kot izvedenec za pošasti: robate niso prav brihtne in se najbolj bojijo godbe na pihala, zobate so zoprne in jih najlaže uženeš s sirupom proti kašlju, najhujše med vsemi pa so kosmate. Po neuspešnih poskusih preganjanja z radijskim sprejemnikom in žličko sirupa se izkaže, da imata fanta opraviti prav s kosmato pošastjo. Pogumnemu in strahopetnemu, ki malce spominjata na Kekca in Rožleta, pomaga izkušeni sosed, gospod Klopotec, ki je “prepotoval veliko sveta in nekaj vesolja”. Po njunem opisu jima razkrije podvrsto redkega, predrznega, hudobnega stvora pod posteljo in jima svetuje, kako se ga znebiti. Trik je preprost in bistroumen, marsikomu utegne v spomin priklicati legendarno pravljico ZrcalceGrigorja Viteza.

Fanta se tako znebita pošasti, ki jo - premagano, nezavestno - prijazno odložita ob potoku, saj bo po prebujenju morda žejna. Mimogrede pa opravita še z nasilnim Edijem Glisto, ki za vselej neha zganjati medvrstniško nasilje.

Duhovito in prikupno prismuknjeno zgodbo s posrečenim iztekom spremljajo ilustracije v več tehnikah, ki nikakor niso zgolj upodobitev zapisanega. Ne samo besede, zgovorna je tudi množica detajlov, ki pritegnejo oko.


Najbolj brano