Petrolove delnice zvezde tedna na Ljubljanski borzi

Za Ljubljansko borzo je razmeroma miren teden, ki pa ga je v četrtek popestrila močna rast tečaja delnic Petrola po odločitvi vlade za liberalizacijo cen pogonskih goriv tudi zunaj omrežja avtocest in hitrih cest. Petrolove delnice so tako v primerjavi z minulim petkom pridobile 6,3 odstotka. Indeks SBI TOP je medtem zabeležil 0,6-odstotno rast.

 Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

LJUBLJANA > Indeks najpomembnejših podjetij na Ljubljanski borzi je tako teden zaključil pri 845,24 točke, kar je 5,08 točke več kot ob koncu trgovanja minuli petek.

Tedenski promet je dosegel 3,55 milijona evrov, največji del pa je odpadel na delnice Krke in Petrola.

Občutno največ so ta teden pridobile prav delnice energetske družbe Petrol, katerih tečaj je poskočil za 6,3 odstotka na 321 evrov. Borzni posredniki so s Petrolovimi delnicami opravili za nekaj manj kot 1,3 milijona evrov poslov.

Razlog za takšen skok vrednosti delnic enega največjih slovenskih podjetij, ki se je iz trgovca z naftnimi derivati v zadnjih letih prelevil v energetsko-trgovsko družbo, je v odločitvi vlade, da s 1. oktobrom liberalizira tudi določanje cen pogonskih goriv na bencinskih servisih zunaj omrežja avtocest in hitrih cest.

Vlagatelji so ocenili, da bo takšna sprememba, ki so si jo trgovci z naftnimi derivati želeli dolgo časa, prek dviga marž pozitivno vplivala na poslovanje Petrola kot največjega ponudnika tega blaga v državi.

Z občutno rastjo tečaja je povezana tudi zgodba o ministru za okolje in prostor Andreju Vizjaku, ki je spomladi kupil večje količine delnic Petrola - natančneje 415 delnic, ki so bile ob nakupu vredne 120.000 evrov. Zaradi tega se je znašel pod drobnogledom Agencije za trg vrednostnih papirjev, ki je uvedla nadzorni postopek zaradi suma zlorabe notranjih informacij. Vizjak vse očitke zavrača.

Malenkost bolj prometne od Petrolovih so bile ta teden delnice Krke, ki so običajno borzne zvezde. Z njimi so posredniki prav tako ustvarili nekaj manj kot 1,3 milijona evrov prometa, njihov tečaj pa je na tedenski ravni zdrsnil za 0,9 odstotka.

Precej manj prometa je bilo z ostalimi delnicami v indeksu SBI TOP.

Pri tem so delnice NLB na tedenski ravni izgubile 1,8 odstotka vrednosti, delnice Zavarovalnice Triglav prav tako, tečaj delnic Save Re je zdrsnil za 2,3 odstotka, delnic Telekoma Slovenije pa za 0,9 odstotka.

Delnice Luke Koper so se medtem podražile za 0,5 odstotka, delnice Intereurope ob minimalnem prometu za 1,6 odstotka, delnice Cinkarne Celje pa za 1,9 odstotka. Prav tako minimalno prometa je bilo z delnicami KD Group in Uniorja. Tečaj prvih je ostal nespremenjen, druge pa so se pocenile za 3,2 odstotka.


Najbolj brano