Srb prek Kopra opral umazan denar

Koprski kriminalisti so pred kratkim končali preiskavo pranja denarja in državnemu tožilstvu ovadili 32-letnega državljana Srbije, ki živi in dela v Italiji. Prek ene od koprskih bančnih poslovalnic naj bi opral 250.000 evrov.

 Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

KOPER >Med preiskavo so koprski kriminalisti ugotovili, da je 32-letni osumljeni že pred leti na bančni poslovalnici v Kopru odprl osebni bančni račun, v letih 2013 in 2014 pa je na ta bančni račun prejel skoraj 250.000 evrov.

Z dvigi poskušal zakriti pravi izvor denarja

Denar je nato dvigoval v gotovini in tako poskušal zakriti njegov pravi izvor. Preiskava je koprske kriminaliste pripeljala do ugotovitve, da je denar, ki ga je 32-letnik prejel na slovenski bančni račun, izviral iz kaznivih dejanj davčnih utaj, ki naj bi jih zagrešil v Italiji.

Srbskega državljana so zato koprskemu državnemu tožilstvu ovadili zaradi kaznivega dejanja pranja denarja. Po kazenskem zakoniku je za to dejanje zagroženo do osem let zapora.

Na koprski policijski upravi pojasnjujejo, da vsako leto obravnavajo več sumljivih bančnih transakcij in kaznivih dejanj pranja denarja, pri katerih se kot storilci največkrat pojavljajo tuji državljani, predvsem Italijani. Običajno na slovenskih bankah odprejo bančne račune, prek katerih nato operejo denar, ki izvira iz tako imenovanih predhodnih kaznivih dejanj, storjenih v tujini.

“Prav zato je preiskovanje teh kaznivih dejanj dolgotrajno in zapleteno, saj so slovenski kriminalisti pri zbiranju dokazov odvisni od sodelovanja in pomoči tujih policij, kar oteži in podaljša preiskave,” je pojasnila Anita Leskovec, tiskovna predstavnica koprske policijske uprave.

Letos poslali štiri kazenske ovadbe

Koprski kriminalisti so letos na pristojna državna tožilstva zaradi pranja denarja poslali štiri kazenske ovadbe, v petih primerih pa poročila, saj niso uspeli zbrati dokazov o tako imenovanih predhodnih kaznivih dejanjih, iz katerih naj bi izhajal domnevno umazan denar.


Najbolj brano