Arhitektura prihodnosti odpira vrata

Ta konec tedna bo na različnih lokacijah po državi - tudi na Primorskem - zaznamoval enajsti festival Odprte hiše Slovenije. Od danes do nedelje bo na ogled več kot 90 zasebnih in javnih objektov ter prostorskih ureditev, ki jih je med prijavljenimi izbrala strokovna žirija. Navkljub novi realnosti bodo ogledi pod strokovnim vodstvom potekali v živo.

Danes opoldne si bo v okviru festivala OHS moč ogledati gozdno 
vasico Theodosius v Vrhpolju. Foto: Mate Nemeth
Danes opoldne si bo v okviru festivala OHS moč ogledati gozdno vasico Theodosius v Vrhpolju. Foto: Mate Nemeth

SLOVENIJA > “Tema letošnjega festivala 'Arhitektura za prihodnje generacije' postaja v današnjih časih vedno bolj aktualna, saj se soočamo z različnimi situacijami, v katerih se sprašujemo o našem ustaljenem načinu bivanja, uporabi prostora, načrtovanju stavb ...” pravi Eva Eržen, vodja programa festivala. Letošnji že enajsti festival OHS bo od danes do nedelje odprl vrata v več kot 90 zasebnih in javnih objektov ter prostorskih ureditev, ki jih je med prijavljenimi izbrala strokovna žirija.

Trajnostna gradnja in prilagoditve

Poslanstvo festivala Odprte hiše Slovenije je približevanje dobre arhitekture in pomena kakovostno grajenega prostora najširši javnosti. “Pri tem je jasno, da prihodnosti ne moremo napovedati in da se pri trenutni gradnji odzivamo predvsem na aktualne težave, kot so uporaba prostorov med epidemijo, stanovanjska problematika, oskrba starejših, trajnostna gradnja ter migracije ljudi. Lahko pa ob tem naslavljamo tudi morebitne spremembe v prihodnosti in nove objekte načrtujemo tako, da se bodo zmožni predrugačiti ter se prilagoditi resničnim potrebam ljudi,” dodaja.

Po zgledu Londona

Festival Odprte hiše Slovenije je del mednarodne mreže Open House Worldwide, ki deluje v 46 mestih po celem svetu. Nastal je po vzoru Open House London, ki ga je leta 1992 zasnovala Victoria Thornton z namenom približevanja kakovostne arhitekture najširši javnosti. Mreža OHWW tvori največji globalni arhitekturni festival, ki dosega več kot milijon ljudi.

Tudi letos bodo skupaj z obiskovalci podelili nagrado OHS AWARD za najboljšo stavbo in zunanjo ureditev. To je prva slovenska nagrada javnosti za realizirane arhitekturne dosežke in zunanje ureditve avtorjem, lastnikom in izvajalcem. Nominirani so vsi projekti, ki jih strokovna žirija uvrsti v letni program festivala. Nagrade izjemoma ne podeljuje stroka, temveč javnost, s čimer odseva svoje mnenje o slovenski arhitekturni produkciji in z njo vzpostavlja dialog. Glasovanje poteka do 27. septembra na spletni strani festivala OHS.

Tudi arhitektura Goriške, Krasa in Istre

“Predstavljeni projekti prikazujejo najkakovostnejšo arhitekturno produkcijo zadnjih nekaj let. Na ogled pa bodo tudi nekateri starejši objekti, ki s svojo pojavnostjo in družbeno vlogo pomembno prispevajo k oblikovanju slovenske arhitekturne krajine,” pove Lenka Kavčič, direktorica festivala.

Na Primorskem si bodo ljubitelji sodobne arhitekture že danes opoldne lahko ogledali gozdno vasico Theodosius v Vrhpolju. Jutri sledijo ogledi na Goriškem. Dopoldne bo voden ogled nove ureditve mestnega jedra Kastra v Ajdovščini, arhitekturni biro Kreadom pa bo peš in z avtom vodil ogled Nove Gorice. Ob 11. bo ogled železniške postaje v Postojnski jami. Po hotelu Memento v Piranu bo voden ogled ob 13. uri. Hiška za uživanje v Solkanu bo vrata odprla ob 15. uri, butična vinska klet Lepa Vida v Oseku pa ob 18. uri.

Nedelja bo rezervirana za arhitekturne novosti v Istri in na Krasu. Dopoldne bo voden ogled stolpnice Tomos v Kopru, opoldne pa kraške kamnite hiše Kambra v Pliskovici. Ob 14. uri bo ogled parka ob Semedelski promenadi, popoldne pa bosta sledila še ogleda dveh stanovanj v središču Kopra. Na oglede se je treba predhodno prijaviti na spletni strani OHS.


Najbolj brano