V Mahleju gre na bolje

Skoraj 2000 zaposlenih dela v šempetrski družbi Mahle, nekdanji Iskri Avtoelektriki. Če bi podjetje, ki razvija in proizvaja zaganjalnike, alternatorje, motorje ter električne pogonske in mehatronske sisteme za industrijske aplikacije, kmetijsko in gradbeno mehanizacijo, industrijska vozila, električna transportna sredstva in avtomobilsko industrijo zaprlo svoja vrata, bi bil to za Goriško hud udarec, saj gre za enega redkih preživelih industrijskih velikanov na tem območju. Odkar deluje v okviru nemškega koncerna Mahle s skupaj okrog 80.000 zaposlenimi na 160 proizvodnih lokacijah po vsem svetu, bi se to prav lahko tudi zgodilo, še posebej v teh negotovih korona časih. A kot je vodstvo šempetrske družbe včeraj zagotovilo prvi sindikalistki v državi, Lidiji Jerkič, je šempetrska družba ena tistih v skupini, v katero nameravajo lastniki še naprej vlagati in v njej tudi na novo zaposlovati.

Gre za pomembno pozitivno informacijo. V javnost je prišla po zaslugi protestnega pisma, ki so ga predstavniki zaposlenih skupaj s 1300 podpisi od trenutno 1600 aktivno zaposlenih pred dnevi naslovili na vodstvo. Za tak način protesta so se odločili zaradi covid-19 razmer, ki onemogočajo fizično protestiranje večjega števila ljudi. Protestu je botrovala odpoved delovnega razmerja 26 redno zaposlenim v družbi in slabša komunikacija med vodstvom in predstavniki zaposlenih, ki so na vodstvo naslavljali svoje pobude, predloge, ideje in videnja, odziva na vse to pa s strani vodstva ni bilo.

“Tudi in predvsem od dela zaposlenih je namreč odvisno poslovanje in dolgoročni obstoj katerega koli podjetja.”

Da komunikacija v podjetju ni najboljša in prihaja do šumov, je postalo jasno, ko se je spomladi izkazalo, da je ena od delavk okužena z novim koronavirusom. Zaposleni so v strahu za svoje zdravje zahtevali boljšo zaščito in zaustavitev delov proizvodnje. Vodstvo je sprva vztrajalo pri ohranjanju proizvodnje za vsako ceno, kar je sprožilo takšne in drugačne informacije in dezinformacije in razkol se je tudi po začasni zaustavitvi proizvodnje samo poglabljal. Boljše komuniciranje po protestnem pismu, ki je sprožilo tudi obisk predsednice Skei, kaže na to, da je treba zaposlenim prisluhniti. Tudi in predvsem od dela zaposlenih je namreč odvisno poslovanje in dolgoročni obstoj katerega koli podjetja.


Preberite še


Najbolj brano