V Mahle naj bi še vlagali in zaposlovali

Po protestnem pismu zaradi odpuščanja in slabe komunikacije z vodstvom, ki ga je podpisalo skoraj 1300 zaposlenih, je šempetrski Mahle na povabilo vodstva včeraj obiskala predsednica Sindikata kovinske in elektroindustrije Lidija Jerkič. Pričakuje, da se odpuščanje ne bo ponovilo. Tudi zato, ker so ji v vodstvu zagotovili, da bodo v podjetje še vlagali in na novo zaposlovali.

“Recimo, da je bilo to odpuščanje, ki je dvignilo toliko prahu, res 
izjema in da se ne bo ponovilo,“ je po obisku povedala predsednica Skei Lidija Jerkič. Foto: Luka Carlevaris
“Recimo, da je bilo to odpuščanje, ki je dvignilo toliko prahu, res izjema in da se ne bo ponovilo,“ je po obisku povedala predsednica Skei Lidija Jerkič. Foto: Luka Carlevaris

ŠEMPETER PRI GORICI > “Obisk Lidije Jerkič v podjetju predstavniki zaposlenih ocenjujemo kot pozitiven. Vse kaže, da je naše protestno pismo učinkovalo. Poslovodstvo je s tem obiskom že nakazalo, da se krepi sodelovanje s predstavniki zaposlenih in z zaposlenimi, bomo pa v sindikatu in svetu delavcev uspeh ocenjevali skozi dejstva,“ je po obisku Lidije Jerkič, predsednice Sindikata kovinske in elektroindustrije (Skei) in tudi predsednice Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) v podjetju povedal predsednik Skei v šempetrski družbi Dejan Sirk. Omenil je še, da je bilo Jerkičevi na sestanku predstavljeno podjetje, njegova zgodovina in nadaljnje usmeritve, ki kažejo na njegovo rast in dolgoročni uspeh podjetja.

Prva sindikalistka dobila pozitiven vtis

Kot je pojasnila Jerkičeva, ki se je v šempetrski družbi sestala z vodstvom in predsednikoma sindikata in sveta delavcev, je šlo za vljudnostni obisk. V podjetju so ji predstavili, kako načrtujejo svojo prihodnost, pogovor pa je tekel tudi o komunikaciji v podjetju in letošnjih dogodkih, povezanih s covidom-19.

Lidija Jerkič

predsednica Skei

“V kovinski in elektroindustriji se pozna, da so bila ta podjetja na udaru že v prejšnji krizi, med letoma 2008 in 2012. Kar je obstalo takrat, je močnejše, seveda pa povsem brez pretresov tudi med covid-19 krizo ne gre.”

“Dobila sem pozitiven vtis in informacije, da je šempetrski Mahle med podjetji v koncernu, ki imajo prihodnost, v katerega bodo še vlagali in v katerem se v prihodnje obeta tudi novo zaposlovanje, zlasti visokoizobraženega kadra,” je pojasnila Jerkičeva in dodala da se Mahle, kot so ji pojasnili, vsako leto bolj preusmerja v avtomobilsko industrijo, še posebej na področje elektronike in mehatronike.

Govorili so o novih zaposlitvah

“Recimo, da je bilo to odpuščanje, ki je dvignilo toliko prahu, res izjema in da se ne bo ponovilo. Na srečanju smo govorili bolj o planih zaposlovanja, ne pa o novih odpuščanjih,“ je še pojasnila. Dodala je tudi, da bi se v okviru petega protikoronskega paketa lahko našlo tudi kaj denarja za podjetje, kjer so v začetku korona krize prejemali nadomestilo za čakanje na delo, zdaj pa delajo do konca leta po skrajšanem delovnem času.

Po njenem prepričanju je Mahle eno od podjetij, ki v korona krizo ni vstopilo z velikim “rukzakom” težav, ki ni bilo obremenjeno že pred krizo, tako da ga korona ni zamajala tako, kot kakšno drugo.

“V kovinski in elektroindustriji se pozna, da so bila ta podjetja na udaru že v prejšnji krizi, med letoma 2008 in 2012. Kar je obstalo takrat, je močnejše, seveda pa povsem brez pretresov tudi med covid-19 krizo ne gre oziroma tudi ta podjetja niso povsem imuna na njene vplive,” je še pojasnila.


Komentar novinarja

Nace Novak

V Mahleju gre na bolje

Skoraj 2000 zaposlenih dela v šempetrski družbi Mahle, nekdanji Iskri Avtoelektriki. Če bi podjetje, ki razvija in proizvaja zaganjalnike, alternatorje, motorje ter električne pogonske in mehatronske sisteme za industrijske aplikacije, kmetijsko in gradbeno mehanizacijo, industrijska vozila, električna transportna sredstva in avtomobilsko industrijo zaprlo svoja vrata, bi bil to za Goriško hud udarec, saj gre za enega redkih preživelih industrijskih velikanov na tem območju. Odkar deluje v okviru ...

Preberi več

Najbolj brano