Na trg prihaja super športnik

Po dolgih letih čakanja je italijanska znamka športnih avtomobilov končno predstavila novega super športnika. Ta bo čez čas na voljo tudi s povsem električnim pogonom in kot kabriolet.

Do stotice Maseratijev cestni dirkalnik pospeši v 2,9 sekunde, 
končna hitrost pa doseže  323 km/h. Foto: Maserati
Do stotice Maseratijev cestni dirkalnik pospeši v 2,9 sekunde, končna hitrost pa doseže 323 km/h. Foto: Maserati

Leta 2014 je Maserati predstavil koncept alfieri in obljubil skorajšnjo proizvodnjo. No, šest let pozneje alfierija ni, je pa morda celo nekaj boljšega - MC20. Čeprav nima enakega imena kot koncept, niti mu ni pretirano podoben, ima MC20 veliko več kot je alfieri sploh upal obljubljati.

Običajni bencinsko gnani MC20 je najbolj zanimiv. Poganja ga novi twin turbo trilitrski V6 s 463 kW (630 KM) in 729 Nm navora, moč pa se prenaša preko osemstopenjskega dvosklopčnega menjalnika.

210.000

evrov je začetna cena novega Maseratijevega športnika

Novi motor z imenom Nettuno (Neptun) so razvili v hiši in ni Alfin oziroma Ferrarijev derivat. Uporablja kar nekaj napredne tehnologije, vključno z izgorevalno predkomoro. Tako ima MC20 razmerje moči in teže le 2,3 kilograma na konjsko moč.

Avto zaradi lahke konstrukcije in uporabe kompozitov tehta le 1500 kilogramov. Ima pet prednastavljenih načinov: dežni, GT, športni, dirkaški corsa in petega, ki v popolnosti izklopi vso asistenčno elektroniko. Vsak od načinov prenastavi občutek na volanu, odzivnost plina kot tudi aktivno vzmetenje.

Vse te lastnosti ima tudi električna različica. Maserati ni razkril zmogljivosti baterije, obljubljajo pa pospešek do stotice v 2,8 sekunde in končno hitrost 310 km/h in 323 kilometrov dosega. Podlaga MC20 je karbonska banja, na katero so pripeti vsi nosilni elementi podvozja ter pogona. Narejena je tako, da lahko služi za bencinski ali elektro pogon in tudi kabrio različico brez modifikacij.

Maseratijevi inženirji so podlago razvili skupaj z Dallarinimi, samo v vetrovniku so porabili 2000 ur. Maserati precej navdiha črpa od predhodnikov, veliko je tudi karbonskih površin, tako na strehi kot pragovih, pa tudi na zadku. Karbona je veliko tudi v notranjosti, vsi elementi pa so narejeni z minimalno težo. Ostale površine so prekrite z mešanico alkantare in prešitega usnja z modrimi poudarki. Cena MC20 se začne pri 210.000 evrih, prvi kupci ga bodo dobili konec prihodnjega leta.


Najbolj brano