Prihaja drugačno študijsko leto

Kakih 250 evrov na mesec vprašajo lastniki stanovanj v Ljubljani za študentsko posteljo v dvoposteljni sobi. Stanovanjski trg v Istri je primerljiv; drag kot žafran, pravzaprav izkoriščevalski. V času korone, ko nihče ne ve, koliko časa bodo študentje sploh lahko hodili v živo na predavanja in kdaj bo študij spet potekal v celoti na daljavo, nekateri lastniki stanovanj plačilo najemnine terjajo celo za šest mesecev vnaprej.

Za študente ne sme biti prioriteta študij od doma. Tega si niti ne želijo, prav nasprotno: vse bi radi spremljali v živo, na faksu. A realnost tega ne dopušča. Dejstvo je, da bodo mladi, ki prihajajo v študijska središča z vseh koncev države, zelo verjetni raznašalci virusa po vsej Sloveniji.

So bile rešitve, ki smo jih bili navajeni pred korono, idealne?

Študij ni samo sedenje na predavanjih, je tudi izmenjava mnenj in oblikovanje lastne osebnosti v interakciji, ki je računalnik ne more nadomestiti. Pomemben del študija je seveda tudi druženje med mladimi ljudmi. Pričakovanja, da bodo fakultete, ki bodo prve tedne oktobra v študijska središča spravile vse študente - čeprav jih bodo nato skozi svoja vrata spuščale po skupinah - kmalu primorane hibridne modele spremeniti v študij na daljavo, so realna. Študentom se lahko hitro zgodi, da bodo obsedeli doma za računalniki z visokimi računi za najemnine.

Pred takšnim začetkom študijskega leta se nelagodno počutijo vsi vpleteni. Študentje, ker še ne vedo, kako bo vse skupaj zanje sploh potekalo in kako dolgo bo trajalo. Pa tudi fakultete, ki merijo površine svojih učilnic in razdalje med klopmi, nato pa se s temi podatki lotevajo zahtevnih kalkulacij, komu in kdaj omogočiti prisotnost na predavanjih. Navznoter naj bi fakultete krotile tudi strahove svojih zaposlenih, da bo snemanje predavanj vodilo v odpuščanja. Idealnih rešitev ni, poudarjajo vodstva fakultet v prošnjah za prilagodljivost in razumevanje zahtevne situacije.

So bile rešitve, ki smo jih bili navajeni pred korono, idealne? Izkušnje Univerze v Novi Gorici, ki hibridni študij in različne vrste dostopnosti do svojih programov razvija že dalj časa, so pozitivne. Na koncu bi moralo biti najpomembnejše to, da ima študent dostop do znanja tudi takrat, ko ne more biti fizično prisoten, pa naj bo razlog covid ali karkoli drugega.


Preberite še


Najbolj brano