Predavanja bodo na fakultetah, a študirali bodo tudi na daljavo

Pred vrati je novo študijsko leto, študentje mnogih fakultet pa še nimajo urnikov, da bi vedeli, kdaj bodo v učilnicah in katere predmete bodo spremljali na daljavo. Ti podatki bi jim prišli prav tudi pri odločanju za najem stanovanj v kraju študija. Fakultete se trudijo po svojih močeh, a se morajo tudi one prilagajati vedno novim pravilom. Nihče ne izključuje možnosti, da bo študij v kratkem potekal le na daljavo.

Sproščenega druženja v predavalnicah letos ne bo. Študenti bodo 
morali sedeti 1,5 metra vsaksebi in nositi masko.
Sproščenega druženja v predavalnicah letos ne bo. Študenti bodo morali sedeti 1,5 metra vsaksebi in nositi masko.  

SLOVENIJA > Študentje poznajo le splošne ukrepe, informacije o poteku študijskega procesa so pomanjkljive, opozarjajo na Študentski organizaciji Univerze na Primorskem (ŠOUP). Želijo si, da bi večina študija potekala v živo v predavalnicah, da ne bo tako, pa vedo le iz splošnih informacij, ki ne omogočajo načrtovanja bivanja v kraju študija. “Nedopustno je, da nekateri ponudniki študentskih stanovanj izkoriščajo stisko študentov in od njih zahtevajo celo plačevanje najemnine več mesecev vnaprej. Ravno zaradi celotne situacije, v kateri so se znašli tisti, ki prihajajo iz drugih krajev Slovenije, bi morala Univerza na Primorskem podati bistveno bolj jasne informacije o poteku celotnega študijskega procesa,” opozarjajo na ŠOUP.

Deloma v predavalnici, deloma na daljavo

Aleš Oven, pomočnik rektorice Univerze na Primorskem, obljublja, da bodo fakultete, ki tega še niso storile, urnike objavile do konca tega tedna. Priprava urnikov je zapleten proces, odvisen od možnosti, ki jih imajo fakultete, splošno informacijo, katere fakultete bodo izvajale programe v živo in katere bodo prisotnost študentov zahtevale le enkrat ali dvakrat na teden, pa je univerza objavila konec julija. “Natančnejših informacij žal predhodno nismo mogli podati, saj se situacija še vedno zelo hitro spreminja. Vsa navodila so bila pripravljena prejšnji teden, pa smo jih nato po četrtkovi seji vlade morali prilagoditi, saj so se spremenili ukrepi. Tudi v prihodnje bo potrebno, glede na vsakokratno situacijo, še veliko prilagajanja in spreminjanja,” pojasnjuje Oven.

Dr. Roman Kuhar

dekan Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani

“Zavedamo se, kako pomemben je odnos, ki se vzpostavi med profesorji in študenti, in kako pomembno je fizično študijsko okolje, ki med drugim prispeva tudi k motivaciji za študij.”

Univerza v Ljubljani - pod njenim okriljem deluje 26 fakultet in akademij - je splošno informacijo, da bo študij potekal po hibridnem modelu, tako da bo del študentov v predavalnicah, del pa bo predavanja spremljal na daljavo, v javnost dala poleti. Na Filozofski fakulteti, kjer izvajajo 122 študijskih programov, te dni v predavalnice nameščajo kamere za video prenos do študentov, ki bodo doma. Nekateri manjši programi bodo lahko potekali v živo za vse študente, če preventivnih ukrepov ne bo treba še zaostriti. “Zaenkrat je ozko grlo predvsem 1,5 metra fizične distance, ki prostor v predavalnicah zmanjša za več kot trikrat. Zato bomo morali nekatere skupine študentk in študentov deliti v več skupin,” pojasnjuje dekan fakultete dr. Roman Kuhar.

Študentom so že konec avgusta sporočili, da bo njihova fizična prisotnost na fakulteti potrebna. “Zavedamo se, kako pomemben je odnos, ki se vzpostavi med profesorji in študenti, in kako pomembno je fizično študijsko okolje, ki med drugim prispeva tudi k motivaciji za študij,” poudarja dekan. Bivanje v kraju ni pomembno samo zaradi obiskovanja predavanj, ampak študentom omogoča, da so del akademske in širše študentske skupnosti.

Predavanja prek spleta imajo tudi prednosti

Na enak način bodo študij organizirali na ljubljanski Fakulteti za družbene vede. Oblikovanje urnika in razporeditev študentov v skupine v skladu z navodili NIJZ je izjemno zahtevno delo. Pripraviti morajo namreč kombinacije za približno 300 študijskih predmetov. “Naši študenti vedo, kako bo potekal študij - hibridno, če bodo razmere dopuščale, in na daljavo ob poslabšanju epidemioloških razmer, torej ob karanteni,” sporočajo s FDV. “V pismu dekanje smo študentke in študente obvestili, da se zavedamo, da v razmerah, kot so, idealnega načina izvedbe študija preprosto ni,” so dodali. Potrpežljivost in prilagodljivost sta nujni. Razmere se hitro spreminjajo, zato so ti časi težki za vse.

Tehtanju, katerega študenta uvrstiti v katero skupino, so se v veliki meri izognili na Univerzi v Novi Gorici (UNG). Tudi pri njih bodo predavanja hibridna, vendar so študente prosili, naj sami povedo, ali jih želijo spremljati v predavalnici ali v prenosu prek spleta. Praktične vaje bodo seveda zahtevale fizično prisotnost na fakultetah.

Možnost hibridnih predavanj so uvedli že pred meseci, ne glede na covid. “Imamo precejšen delež študentov iz tujine in če ne drugače, se je zapletalo z vizami na začetku študijskega leta,” je razlog za takšen pristop, s katerim študentom omogočajo čim večjo dostopnost predavanj, utemeljil prorektor za izobraževanje na UNG dr. Mladen Franko. Po pojavu covida je postal takšen način dela aktualen za študente v karanteni, zdaj pa postaja njegova uporabnost širša. “Ocenjujemo, da se bo več študentov odločilo za sodelovanje na daljavo,” pravi prorektor. Deloma se bodo študentje s tem razbremenili stroškov bivanja, deloma pa je takšen način tudi udobnejši, saj omogoča naknadno in večkratno spremljanje predavanja, seveda ob predpogoju, da ima študent primerno računalniško opremo.

Študentskega doma ni mogoče zamrzniti

Če se epidemiološke razmere poslabšajo, bo študij zelo verjetno potekal na daljavo. Spomladi, ob uradni razglasitvi epidemije, študentom, ki bivajo v študentskih domovih, ni bilo treba plačati stanarine za čas, ko so bili ti z vladnim odlokom zaprti. Zdaj te možnosti ni. “Študent v primeru, da se fakulteta zaradi poslabšanja epidemiološke slike odloči za študij na daljavo, ne more zamrzniti svojega bivanja in plačevanja najemnine oziroma za to ni nobene pravne podlage,” pojasnjuje Igor Brlek iz Študentskega doma Ljubljana.

Domovi že od ponovnega odprtja spoštujejo priporočila NIJZ. Glavna prilagoditev so maske in varna razdalja v skupnih prostorih, obiski in zabave pa so prepovedani, pojasnjujejo v študentskih domovih primorske univerze. Domovi študentom zaradi prostorskih razmer ne morejo omogočiti, da bi tam preživljali karanteno. Izjema so tuji študentje, ki v Sloveniji nimajo druge nastanitve. Tako na Primorskem kot v Ljubljani so zanje najeli ustrezne nastanitve za čas do izteka karantene.


Komentar novinarja

Jana Krebelj

Prihaja drugačno študijsko leto

Kakih 250 evrov na mesec vprašajo lastniki stanovanj v Ljubljani za študentsko posteljo v dvoposteljni sobi. Stanovanjski trg v Istri je primerljiv; drag kot žafran, pravzaprav izkoriščevalski. V času korone, ko nihče ne ve, koliko časa bodo študentje sploh lahko hodili v živo na predavanja in kdaj bo študij spet potekal v celoti na daljavo, nekateri lastniki stanovanj plačilo najemnine terjajo celo za šest mesecev vnaprej. Za študente ne sme biti prioriteta študij od doma. Tega si niti ...

Preberi več

Najbolj brano