Kino Istra je že na poti

Z drevišnjo projekcijo filma Medena dežela v dvorani v Sv. Antonu je na pot krenil Kino Istra, evropski projekt, ki bo s potujočim kinom v istrske vasi prinašal kakovostne filme. V zavodu Otok nameravajo stkati močne vezi z lokalnimi skupnostmi, da bi kino prerasel v nekaj več.

Platno, ozvočenje ... mobilni Kino Istra je že v Sv. Antonu. Foto: ZAVOD OTOK
Platno, ozvočenje ... mobilni Kino Istra je že v Sv. Antonu. Foto: ZAVOD OTOK

SV. ANTON > Projekt Kino Istra je eden od štirih, ki jih je letos izbrala Evropska komisija, na kar so posebej ponosni, pove Lorena Pavlič, direktorica zavoda Otok. Evropski projekt, ki raziskuje vlogo kinematografov kot inovativnih kulturnih središč v lokalnih skupnostih, vodi festival Motovun, poleg zavoda Otok pa so partnerji še Hrvaška filmska zveza, Mednarodna filmska akademija iz Bologne in britanski Live Cinema LTD.

Lorena Pavlič, ki si je minule dni ogledala veliko potencialnih prizorišč, pravi, da še raziskujejo primerne prostore v istrskem zaledju: “Želimo se čim bolje povezati z lokalnimi skupnostmi in smo odprti za pobude. Mi prinašamo kakovostne filme in vso mobilno opremo, a si želimo, da bi večere soustvarjali s skupnostjo, saj smo prepričani, da Kino Istra presega zgolj kino.” Povezati se želijo tudi z drugimi umetniškimi izrazi. V Sv. Antonu, kjer so poleti imeli že uspešno generalko z dobro obiskanimi projekcijami Kina Otok pred Hišo kulture, so se povezali s knjigarno Libris, a verjamejo, da bo prišla na vrsto tudi glasba in drugi ustvarjalni jeziki.

Doslej so se za projekcije že dogovorili z Gračiščem in Šmarjami, pobude so prišle tudi iz Brezovice, Pregare, Dekanov. A ne skrivajo želje, da bi v boljših razmerah, ko ne bo virusnih groženj, v navezavi z motovunskim festivalom občinstvo prehajalo mejo.

Drevi ob 20. uri bodo predvajali velikega ljubljenca filmskih kritikov in občinstva, dokumentarni film Medena dežela (2019) makedonskih režiserjev Tamare Kotevske in Ljubomira Stefanova, oktobra pa nameravajo objaviti mesečni program filmskih projekcij - za odrasle in tudi otroke.


Najbolj brano