Nepozabne so spet zajahale kolesa

Knjiga Nepozabne, izdana pri Mladinski knjigi, prinaša zgodbe 50 žensk: prve slovenske pilotke, prve znanstvenice, prve filozofinje ... in tudi “neprvih”, ki pa so utirale nove poti.

Z naslovnice knjige odrezana kolesa so pristala na majicah, 
pospremljena z besedami  Ivanke Anžič Klemenčič, ene od urednic 
tržaške revije Slovenka: “Povejte, gospodje, zakaj?” Foto: Poljanka Dolhar
Z naslovnice knjige odrezana kolesa so pristala na majicah, pospremljena z besedami Ivanke Anžič Klemenčič, ene od urednic tržaške revije Slovenka: “Povejte, gospodje, zakaj?” Foto: Poljanka Dolhar

LJUBLJANA > Knjiga Nepozabne je hči pionirske publikacije Pozabljena polovica: portreti žensk 19. in 20. stoletja na Slovenskem (Tuma, SAZU, 2007). A z razliko, očitno iz naslova: kar je bilo pozabljeno, je danes nepozabno. Samira Kentrić je kot ena od desetih umetnic z izvirnimi ilustracijami opremila knjigo o ženskah, “ki so premikale meje našega sveta”, naslov Nepozabne pa doživlja kot provokacijo. “Več kot očitno je, da se imena, če se v javnosti ne pojavljajo dovolj redno, pozabijo,” je dejala na ponedeljkovi predstavitvi v Ljubljani. Zato jo veseli, da so zgodbe nekaterih zaslužnih žensk zdaj zbrane v knjigi, ki nagovarja v prvi vrsti mlajše bralce. Med njimi je tudi njej posebej ljuba Zofka Kveder, pisateljica, urednica, borka za pravice žensk, ki je nekaj časa živela in delala v Trstu.

Tudi novi obrazi

Avtorica idejne zasnove za knjigo dr. Veronika Tašner na Pedagoški fakulteti v Ljubljani med drugim poučuje predmet Spol in vzgoja. Delo, ki ga je zadnji dve leti strokovno koordinirala pod okriljem Mladinske knjige, je soustvarjalo 20 avtoric besedil. “Odločile smo se, da knjigo namenimo mladim, ki so v formativnih letih in so še zmeraj ujeti v stereotipne zgodbe pridnih punc in pametnih fantov, krhkih deklet in bojevitih dečkov. Želele smo pokazati, kaj so napravile naše predhodnice, da živimo v svetu, v katerem živimo,” je dejala avtorica spremne besede. Pri ustvarjanju so se naslonile na knjigo prav tako več avtoric Pozabljena polovica z zgodbami 129 za slovensko družbo pomembnih žensk. Večino portretirank so izbrale med njimi, a so obenem zaznale, da so se vmes že rodile generacije, ki so iskale nove poti in dograjevale stare strategije, zato so v Nepozabne vključile tudi nove obraze žensk, ki so podirale zidove. Najmlajša je rojena po letu 1945, kar kaže tudi na to, da vse poti niso še prehojene ... in Veronika Tašner verjame, da bo treba z delom nadaljevati, saj položaj žensk v družbi še ni nekaj samoumevnega, pozicije moči pa še vedno zasedajo predvsem moški.

Veronika Tašner

sociologinja vzgoje

“Odločile smo se, da knjigo namenimo mladim, ki so v formativnih letih in so še zmeraj ujeti v stereotipne zgodbe pridnih punc in pametnih fantov, krhkih deklet in bojevitih dečkov.”

Urednica Alenka Veler je povedala, da knjiga prinaša zelo berljive, komunikativne zgodbe, polne sočnih podrobnosti in zanimivosti iz poklicnega in vsakdanjega življenja junakinj. Da se zgodbe lepo berejo in so med sabo dobro uglašene, pa gre po njenih besedah zahvala urednici besedil in redaktorici Ani Ugrinović. Ena izmed avtoric, Živa Kos, je priznala, da so končna besedila rezultat številnih premislekov, kompromisov, tudi odpovedi.

Likovni urednik pri Mladinski knjigi Pavle Učakar je k sodelovanju povabil deset likovnih umetnic različnih generacij, med katerimi so tako priznane avtorice kakor take, ki si šele utirajo pot. “Ustvarile so izjemne portrete. Lahko rečemo, da imamo v knjigi galerijo slogov, ki prinaša presek sodobnega ustvarjanja ilustracije pri nas,” meni Alenka Veler. Portreti so v sodelovanju s festivalom Mesto žensk že na ogled po Ljubljani, v sodelovanju z Vodnikovo domačijo pa bodo vzpostavili tudi virtualno prodajno razstavo.

Neprijetno presenečenje

Veronika Tašner je ob koncu predstavitve dejala, da so avtorice tik pred natisom knjige doživele neprijetno presenečenje, saj so se na založbi odločili za umik predlagane naslovnice: ženske na kolesih so odrezali pri pasu, tako da so ostale brez koles. In ker vsebinske razlage za to odločitev niso našle, so natisnile majice, na katerih je ob “preostanku” naslovnice tudi citat Ivanke Anžič Klemenčič, ene od urednic tržaške revije Slovenka: “Povejte, gospodje, zakaj?”

Knjiga Nepozabne prinaša zgodbe 50 žensk, ki so premikale meje našega sveta.

Glavni urednik Mladinske knjige Bojan Švigelj je dejal, da so se pri založbi in njeni marketinški službi odločili za drugačno naslovnico, ki je po njihovem mnenju primernejša. Namigov, da so kolesa z naslovnice umaknili, ker so preveč spominjala na protivladne proteste, ni želel komentirati.

Samira Kentrić je nad odločitvijo razočarana: “Kolesa so lepo simbolizirala zgodovinsko emancipacijo ženske, ki je lahko sedla na kolo. Upam, da to ne bo šlo neopaženo mimo.”  

POLJANKA DOLHAR, Primorski dnevnik


Najbolj brano